Egyházfőink szolgálatában: a pápamobilok 100 évének története

2021.09.12

Száz éve pápáink legfontosabb közlekedési eszköze, mégis keveset tudunk róla.

Az 1920-as évek óta a Vatikán garázsában számtalan pápamobil fordult meg, és a kor előrehaladtával egyre fejlettebb gépjárművek pihenhettek itt.

Németek a Vatikánban?

Az első pápamobilt XI.Pius pápa kapta a német Mercedes-Benztől ajándékba. Az autó a képen látható Mercedes-Benz Nürburg 460 Pullman volt.

Amellett, hogy, a katolikus egyházfő nem egy gyakori luxusautóban utazott, még igényére szabva is voltak benne alakítások, mint például az utastér hátsó részében található "pápai trón" mellett elhelyezkedő vezérlő, amelyen négy gomb volt: destra=jobbra, sinistra=balra, presto=gyorsabban, casa=haza. E mellett a pápa kényelmét szolgálta a pápai trón nemes szövete, a különböző nemesfémekből kialakított díszek, és nemesfémből kialakított ablaktekerők. Az autó lelke egy igazi ménesnek felel meg, hiszen a 4622 köbcentis sor 8-as motor 79Le-t adott le akkoriban.

Az első pápamobil
Az első pápamobil

A kor előrehaladtával a pápamobilok is fejlődtek, így egyházfőink egyre biztonságosabb, erősebb, kényelmesebb, autókban utazhatnak. 

Így alakult ki a pápamobilokban az úgynevezett szemle mód, ami az autó nyitott teteje és a váltón kapcsolható extra lassú fokozat mellett a híveknek is "többet" ad: a nyitott tetővel hosszabb ideig láthatjuk a pápát.

Szent Péter utódai az 1920-as évektől rengeteg autómárkát kipróbáltak, mint például,: Mercedes-Benz, Fiat, Citroen, Uaz, Lamborghini, és nem utolsó sorban - ámbár kissé meglepő módon - például a Dacia-t is.

Pápa sportautóval


Ferenc pápa 2017-ben kapta az Automobili Lamborghinitől Lamborghini Huracan sportautóját, amelyet megáldott és elárverezte. A kapott összegből árvaházakat, segélyszervezeteket támogatott.

A Pápa Magyarországon

Ferenc pápa Magyarországra való landolása után, egy új tipusú Volkswagen Passat-tal utazik a Liszt Ferenc reptérről.

Jakus András, a Konstans NEK-felelős különleges tudósítója


EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!