Operatív Törzs a pedagógusoknak: "Ma éjfélig regisztráljanak!"

2021.03.29

Magyarország a leggyorsabban oltó ország az unióban, az Operatív Törzs a pedagógusok oltására készül.

Folyamatosan zajlik az oltás, már 1 920 347 fő a beoltottak száma, ebből 689 392 fő már a második oltását is megkapta. - olvasható a koronavirus.gov.hu kormányzati oldalon. 

A járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, a brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, ezért a korlátozások továbbra is érvényben vannak. 

7263 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 641 124 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 189 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 20 161 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 399 961 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 221 002 főre emelkedett.

12 291 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1497-en vannak lélegeztetőgépen. Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, Magyarországon a legfrissebb hírek szerint már 21,6%-os az átoltottság, ezzel hazánk megelőzte az eddigi első miniállamot, Máltát is.

A veszélyeztetettségük miatt továbbra is a regisztrált idősek oltása van elől a sorban. A kórházi oltópontokon Pfizerrel, a háziorvosoknál Sinopharmmal, AstraZenecával, és Modernával folytatódik az oltás. A kormány döntött az óvodai, iskolai és bölcsődei dolgozók kampányszerű oltásáról is. 

Kérjük, őket, hogy ha még nem tették, akkor ma éjfélig regisztráljanak! 

- mondja az Operatív Törzs.  

Munkába álltak a katonai oltóbuszok is, amelyeket elsőként Nógrád megyei kistelepüléseken használnak mobil oltópontként a regisztráltak oltására.

A koronavírus-járvány harmadik hulláma Európa-szerte erősebbnek bizonyul az eddigieknél. A drasztikusan emelkedő betegszám miatt a kormány szigorította a védelmi intézkedéseket. 

A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és a kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.

Az újraindítást akkor tudjuk megkezdeni, ha 2,5 millió ember be lesz oltva, akkor is csak fokozatos lépésekben. Az erről szóló kormányrendelet szombaton megjelent a Magyar Közlönyben. 

- olvasható a cikkben. 

Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-ra feltöltött videójában azt mondta, még hétfőn elérhetjük a 2 milliós átoltottsági szintet, a húsvéti időszak után pedig megkezdődhet az újraindítás. A kormányfő is regisztrálásra kéri a tanárokat és óvónőket, mert csak így térhetünk vissza a kontakt oktatáshoz. 

Valószínű, hogy először a kijárási tilalom és az üzletek nyitva tartása fog enyhülni, de a szolgáltatások is újraindulhatnak, illetve az alsóbb tagozatok is visszatérhetnek az iskolába. A hotelek és a turizmus a 3 vagy 4 milliós átoltottságnál indulhat újra, de ehhez elengedhetetlen, hogy elegen regisztráljanak az oltásra. 

Regisztrálni ingyenesen lehet, az oltás is ingyenes, minden Magyarországon engedélyezett vakcina teljesen biztonságos. 

Kiemelt kép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely 

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!