Orosz-magyar találkozó: "Az ukrajnai helyzet komoly"

2022.02.01
Snow

Rendkívüli

5 órán át tárgyalt az orosz elnök és Magyarország miniszterelnöke, a legfontosabb hírek a sajtótájékoztatóról.

Ukrajna helyzete

Ukrajnával kapcsolatban Orbán Viktor azt hangoztatta, hogy a látogatása "békemisszió" is, az Európai Unió részéről "készen állunk egy ésszerű megállapodásra", az EU egyetlen vezetője sem akar háborút. Putyin emlékeztetett arra, hogy a nemzetközi biztonság tekintetében Moszkva elküldte javaslatait a NATO-nak és az Egyesült Államoknak is.

A magyar kormányfő szerint az Európai Unió egységes, nincs olyan vezető, aki konfliktust akarna Oroszországgal, és ez különösen igaz a közép-európaiakra. Mint fogalmazott: amikor konfliktus volt kelet és nyugat között, akkor Közép-Európa rosszul járt.

A feszültséget csökkenteni kell, hogy ne térjen vissza a hidegháború"

- tette hozzá. 

Vlagyimir Putyin elmondta, hogy szívesen tájékoztatja a magyar kormányfőt az Egyesült Államokkal és a NATO-val folytatott orosz tárgyalásokról a biztonsági garanciákról, amelyekről Oroszország tavaly év végén kezdett tárgyalásokat az Egyesült Államokkal és a NATO-val.

Atomenergia, gázellátás

"A magyar modellt ajánljuk a konfliktuskezelésben, miszerint a NATO és az EU tagjai vagyunk, de megadjuk a tiszteletet Oroszországnak" - mondta Orbán Viktor. A magyar kormányfő is kitért a járványkezelése, mint ismertette: 900 ezer embert sikerült beoltani orosz vakcinával.

"Érdemi tárgyalást lehet folytatni arról, hogy egymilliárd köbméterrel nőhet a gázszerződés keretében szállított éves gáz mennyisége" - mondta a magyar kormányfő. Újságírói kérdésre Orbán hangsúlyozta: Európában szinte mindenhol kétszeresére-háromszorosára nőtt az energia ára, ez alól egyedül Magyarország képez kivételt, és ez pedig az Oroszországgal kötött megállapodásnak köszönhető. Aláhúzta: az orosz gáznak köszönhető, hogy a rezsicsökkentés létrejöhetett, és hosszú évek óta működhet Magyarországon.

A mai megállapodással véglegesen biztonságba került Magyarország energiaellátása"

- értékelt a kormányfő.

(Via Mandiner, Index)
Kiemelt kép: Portfolio


EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!