Háború: az oroszok elfoglalták a kijevi katonai repteret

2022.02.25

Az orosz hadsereg folytatja az előrenyomulást, Putyin felszólította az ukrán katonákat, hogy forduljanak a "neonáci" országvezetés ellen. 

Az orosz hadsereg közölte, hogy elfoglalták a Kijevtől mindössze hét kilométerre lévő hosztomeli repülőteret, és nyugati oldalról is bekerítették a várost.

Az Associated Press szerint a reptér stratégiai fontosságú, mert a nagyobb orosz katonai szállítógépek is leszállhatnak ezen a helyen, vagyis ha az oroszok elfoglalták, akkor gyakorlatilag

nagy mennyiségben, rövid idő alatt szállíthatnak katonákat kijev elővárosába.

A reptérért már tegnap is heves harcok folytak, amelyekben - a híresztelések szerint - az orosz hadsereg elit kommandós alakulatát, a Szpecznazt is bevetették. A repülőteret állítólag már csütörtökön elfoglalták az oroszok, de az ukránoknak azután még - saját közlésük szerint - sikerült visszafoglalniuk.

Az orosz védelmi minisztérium most azt közölte, hogy a repteret ismét elfoglalták, miután több mint kétszáz ukrán kommandóst likvidáltak a térségben. Az értesülést a külföldi sajtó szerint egyelőre még nem sikerült más forrásból megerősíteni, bár a közösségi médiában terjed egy videó, amelyet sokan bizonyítékként kezelnek:

Vlagyimir Putyin orosz elnök közben hatalomátvételre buzdította az ukrán hadsereget az orosz biztonsági tanács pénteki tanácskozásán - jelenti az MTI.

"Úgy tűnik, könnyebb lesz önökkel megállapodnunk, mint ezzel a kábítószerfüggőkből és neonácikból álló bandával, aki megtelepedett Kijevben, és túszul ejtette az egész ukrán népet" - mondta az orosz elnök. Putyin arra hívta fel az ukrán katonákat, hogy ne hagyják a nacionalistáknak élő pajzsként használni a békés lakosságot. Az orosz elnök szerint a banderisták és neonácik Ukrajna nagyvárosaiban, köztük Kijevben és Harkivban, nehézfegyvereket állítottak fel.

(Index, Mandiner)
Kiemelt kép: AP/The Financial Express

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!