Baj lehet, ha Csernobil nem jut áramhoz hamarosan

2022.03.10

Az atomerőmű áramtartalékai kimerülőben, a fehéroroszok segíthetnek. 

Az orosz-ukrán háború hadmozdulatainak következtében elvágták a csernobili atomerőmű áramellátását - erről az Energoatom alapján a Reuters írt szerdán. Az áramellátás elmaradásával jelenleg még nincs gond, az erőműnek vannak tartalékai, de ezek néhány napig elegendőek. Ha elfogy a tartalék, a kiégett nukleáris fűtőanyagok hűtésére nem marad energia, ez pedig akár a sugárzás növekedését is okozhatja. 

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerdán kijelentette, hogy Oroszországnak sürgősen ideiglenes tűzszünetet kellene betartania a csernobili atomerőmű vezetékének javítása érdekében, mondván, hogy a sugárzás kiszivároghat, ha az áramkimaradás folytatódik. 

"A tartalék dízelgenerátorok 48 órás kapacitással rendelkeznek a csornobili atomerőmű táplálására. Ezt követően a kiégett nukleáris fűtőelemek tárolására szolgáló létesítmény hűtőrendszerei leállnak, ami küszöbön álló sugárzásszivárgást eredményez" 

- közölte a Twitteren. 

Fehérorosz megoldás?

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök közben csütörtökön jelentette be, hogy utasította országa szakembereit, gondoskodjanak a csernobili atomerőmű villamosenergia-ellátásáról - hozta nyilvánosságra az Ukrajinszka Pravda hírportál a BelTA fehérorosz állami hírügynökségre hivatkozva.

Lukasenka szavai szerint szerda este telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, aki tájékoztatta őt a csernobili atomerőmű körül kialakult helyzetről. Ezután a fehérorosz elnök utasítást adott az energiaügyi miniszternek arra, hogy "haladéktalanul biztosítson ott áramot (a csernobili atomerőműben)".

"Nekünk szovjet időkből származó villanyvezetékünk van, amelyet haladéktalanul helyre kell állítani. Az ideiglenes megoldás szerint az áramot a csernobili erőmű egyik alállomására kell eljuttatni, hogy a nukleáris létesítmény a szokásos üzemmódban biztonságban legyen. Minden lehetőséget mérlegelni kell" - fogalmazott a fehérorosz elnök.

A BelTA emlékeztetett arra, hogy Lukasenka Oroszországban tesz munkalátogatást, ahol a tervek szerint pénteken Moszkvában megbeszélést folytat Putyin elnökkel is.

Közben az Enerhoatom ukrán állami atomipari vállalat közölte, hogy az orosz csapatok aláaknázták a zaporizzsjai atomerőmű közelében lévő víztározó partját. A jelenlegi s működő erőmű is már orosz fennhatóság alatt áll, több száz katona táborozik ott.

Az erőmű felrobbanásának történetéről korábban már írtunk a Konstanson.

(Portfolio, MTI, Infostart)
Kiemelt kép: MTI/EPA/Oleg Petraszjuk


EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!