Orosz kijelentés: teljes egészében elfoglalták Szeverodonyecket

2022.06.26

A kelet-ukrajnai Szeverodonyeck város polgármestere a napokban közölte, hogy a város az orosz erők kezére került. Most az orosz védelmi minisztérium egy Telegram-posztban megerősítette a jelentést.

A Luhanszk megyében fekvő város az elmúlt hetekben heves harcok színterévé vált, ahol az orosz és ukrán erők utcáról utcára vívták harcaikat.

Eleste kulcsfontosságú győzelem Oroszország számára, amelynek célja az egész kelet-ukrajnai Donbasz régió (amely Luhanszkból és a szomszédos Donyeckből áll) elfoglalása.

Időközben Kijevben is robbanások történtek. Az ukrán főváros központi, Sevcsenkivszkij nevű kerületét érték rakétatalálatok - közölte Vitalij Klicsko, a város polgármestere a Telegram közösségi alkalmazáson.

A robbanások okáról és az áldozatokról egyelőre nincs információ.

"Mentőcsapatok indultak a helyszínre. Részletesebb információk később" - írta Klicsko. Hozzátette: lakókat mentenek ki két épületből.

A Sevcsenkivszkij történelmi negyed, Kijev egyik központi városrésze, ahol egyetemek, éttermek és művészeti galériák találhatók. A robbanások kora reggel, helyi idő szerint fél hétkor (magyar idő szerint fél hatkor) történtek. Megszólaltak a légvédelmi szirénák a fővárosban, amelyet közel három hete nem értek orosz támadások.

Az AFP francia hírügynökség egyik munkatársa, aki ugyanabban a lakóparkban lakik, hangos zúgást hallott a robbanások előtt. A lakónegyedben, amelyet a rendőrség lezárt, sűrű füst gomolyog.

Oroszország február 24-én támadta meg Ukrajnát, de a nyugati fegyverekkel megerősített heves ellenállás miatt feladta a Kijev elleni korai előrenyomulást. Azóta Moszkva és szakadár szövetségesei a déli területekre és a Luhanszkból és a szomszédos Donyeckből álló keleti Donyec-medencére összpontosították harci tevékenységüket.

A brit hírszerzés legfrissebb adatai szerint így áll vasárnap a front:

Kiemelt kép: Napi.hu/UNIAN

(Hirado.hu)

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!