Rendkívüli: megkezdődött az orosz invázió, háború van

2022.02.24

Csütörtök hajnalban mondott beszédet a televízióban az orosz elnök.

Különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el Vlagyimir Putyin orosz elnök a Donyec-medencében - adta hírül az MTI.

Csütörtök hajnali televíziós beszédében az orosz elnök azt mondta: Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog a demilitarizálására és "nácimentesítésére".

Putyin szerint a katonai művelet célja a helyi lakosság védelme, amely - mint fogalmazott - az elmúlt nyolc évben bántalmazást és "népirtást" szenvedett el a "kijevi rezsimtől".

Az orosz elnök televíziós beszédében elmondta:

A donbászi népköztársaságok segítségkéréssel fordultak Oroszországhoz. Ezzel kapcsolatban úgy döntöttem, hogy különleges katonai műveletet hajtok végre. Célja a kijevi rezsim által bántalmazásnak, népirtásnak kitett emberek védelme nyolc éven keresztül, és ennek érdekében Ukrajna demilitarizálására és azoknak a bíróság elé állítására fogunk törekedni, akik számos bűncselekményt követtek el civilek, köztük Oroszország állampolgárai ellen.

Beszédében szólt Ukrajna polgáraihoz és az ukrán hadsereghez is. Hangsúlyozta: "a mai események nem Ukrajna és az ukrán nép érdekeit akarja megsérteni, hanem azok ellen, akik túszul ejtették Ukrajnát, és megpróbálják felhasználni Oroszország és saját népe ellen".

Putyin hozzátette, hogy minden ukrán katona, aki megtagadja Kijev kegyetlen parancsainak végrehajtását és leteszi a fegyvert, akadálytalanul elhagyhatja a háborús övezetet. Hozzátette, hogy az ukrán katonák hűségesküt tettek, amelyben az ukrán nép védelmére, "és nem az Ukrajnát kifosztó és éppen ezeket az embereket gúnyoló népellenes vezetőkre".

Hadd magyarázzam el: az ukrán hadsereg minden katonája, aki leteszi a fegyvert, szabadon elhagyhatja a harci övezetet, és visszatérhet családjához

- fogalmazott Vlagyimir Putyin. Az Orosz Föderáció elnöke hangsúlyozta:

Minden felelősség az esetleges vérontásért teljes mértékben az Ukrajna területén uralkodó rezsim lelkiismeretén szárad.

Vlagyimir Putyin elmondta, hogy Oroszország továbbra is az egyik legerősebb atomhatalom a bolygón, így egyetlen potenciális agresszornak sem lehet kétsége afelől, hogy teljes vereséget szenved.

Az orosz elnök kiemelte, hogy egyáltalán nem céljuk, hogy megszállják Ukrajnát.

Terveink között nem szerepel ukrán területek megszállása, nem fogunk senkire semmit ráerőltetni

- fogalmazott Vlagyimir Putyin.

Az orosz elnök hadüzenetével párhuzamosan az éjjel rendkívüli ülést tartott az ENSZ Biztonsági Tanácsa is. Az ülésen elhangzott, hogy minden jel szerint Oroszország a következő órákban támadást indít, és emiatt arra szólították fel az orosz elnököt, hogy állítsa le az akciót.

Oroszország ENSZ-képviselője azt nyilatkozta: az ország az ENSZ alapító okiratának 51. fejezetére hivatkozva hajtja végre az akciót, amely minden állam részére engedélyezi az önvédelmet. - írta az Index.

Több városban is robbanásokat hallottak, de még dolgozunk a hírek valóságtartalmának megerősítésén. Annyi biztosnak tűnik, hogy katonai célpontrokat értek rakétatámadások az éjjel folyamán. 

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!