Ostrom alatt Kijev, tízezrek menekülnek Magyarország felé, új Operatív Törzs alakult

2022.02.25

Az orosz csapatok már Ukrajna fővárosát támadják, tegnap bevették Csernobilt és fokozatosan haladnak az ország közpéső területei irányába. 

Szijjártó: jelenleg lehetetlen az evakuálás Ukrajnából

A magyar nagykövetség Kijevben továbbra is teljes létszámban működik annak érdekben, hogy minden hozzá fordulónak segítséget tudjon nyújtani, de az evakuálás most gyakorlatilag lehetetlen - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalára feltöltött videójában. 

Több száz magyar állampolgár kérte eddig kimenekítését az országból. 

Menekültek érkeznek - sokan

Ideiglenes védelmet kapnak az ukrán, valamint az Ukrajnában jogszerűen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok - derül ki a csütörtök este megjelent Magyar Közlönyből. A kormányrendelet csütörtök este tíz órától hatályos.

Február 24-én este 9 órakor megjelent a Magyar Közlöny, amelyben az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett kormányrendelet előírja, hogy az Ukrajna területéről érkezett ukrán állampolgár, valamint az Ukrajnában jogszerűen tartózkodó harmadik országbeli állampolgár tekintetében a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény 84. alcímét nem kell alkalmazni. Ezeket a személyeket

a kormány a menedékjogról szóló 2007. évi LXXX. törvény 19. § b) pontja alapján ideiglenes védelemre jogosultként ismeri el.

A rendelet már csütörtök este tíz órától hatályba lépett.

Eközben tovább nyomulnak előre az oroszok: Harkovból az éjjel folyamán drámai felvételek érkeztek, robbanások váltják egymást minden másodpercben. Zelenszkij ukrán elnök tegnap esti videóüzenetében ismertette: miután Ukrajna nem tagja a NATO-nak, egyelőre nem kapnak külföldi segítséget. Az emberek a föld alá, metróalagutakba menekültek, de sokan próbálják elhagnyi az országot is. Az ukrán haderő vezetése elismerte: elvesztették Csernobilt, az első napon 167 embert vesztettek, több mint 300-an megsérültek. 

Putyin orosz elnök tegnap telefonon egyeztetett Emmanuel Macronnal, Franciaország elnökével. A Kreml szerint Putyin kimerítően megindokolta hadmozdulataik szükségességét. A hívást a franciák kezdeményezték. 

Csütörtök éjjeltől életbe lépett az általános hadkötelezettség, a 18 és 60 év közötti férfiak nem hagyhatják el Ukrajnát, minden sorkatona és a tartalékosok egy része már megkapta behívóját. 

Források: Index, Vadhajtások, AFP, MTI
Kiemelt kép: Daniel LEAL / AFP - föld alá menekülő ukránok Kijevben február 24-én.

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!