Breaking: Oroszország leállítja a gázszállítást Lengyelországba

2022.04.26

Rubelben kellene fizetnie a lengyel kormánynak, de ezt keddig nem tették meg. Rezonál a világpiac, kilőttek a gázárak. 

Oroszország a jamali szerződés értelmében felfüggesztette a gázszállítást Lengyelországba - értesült az Onet "nem hivatalosan" ma reggel. A hírt azóta több forrás is megerősítette, tényleg leállt a gázszállítás: nem érkezik és nem is fog érkezni gáz a Jamal-Európa vezetéken egészen addig, ameddig Lengyelország nem hajlandó rubelben fizetni az orosz gázért. 

Vagy rubel, vagy semmi

A portál szerint válságügyi stáb ült össze a Klímaügyi Minisztériumban. Oroszországból nem érkezett bejelentés, hogy ezzel teljesült-e az ultimátum, amellyel Vlagyimir Putyin nemrég fenyegetett.

A Bloomberg szerint a Gazprom most nem írta le, hogy mi fog történni akkor, ha a lengyelek nem fizetnek, Vlagyimir Putyin viszont már napokkal ezelőtt figyelmeztetett arra, hogy leállíthatják a szállítást, ha a partnereik nem teljesítik a feltételeiket (vagyis: nem fizetnek rubelben nekik).

Az amerikai hírügynökség szerint a szállítás leállításának hatása már meg is mutatkozik az európai piacon: kedden emiatt 17 százalékkal nőtt a gáz ára Európában. Ezenkívül a lengyel fizetőeszköz, a złoty is kismértékben gyengült a nemzetközi pénzpiacon. 

A lengyel kormány hivatalosan nem erősítette meg, hogy leállt a gázszállítás, azt azonban közölték, hogy Anna Moskwa klímavédelemért felelős miniszter kedd este sajtótájékoztatót tart. A miniszter a Twitteren is közzétett egy bejegyzést, amelyben azt írta:

Lengyelországnak elegendő gáztartaléka és -ellátása van ahhoz, hogy megvédje a biztonságát. [...] A gáztározók 76 százalékig meg vannak töltve, nem lesz hiány a gázból a lengyel otthonokban.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Berlinben, az Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélését követően azt mondta: szerinte valószínűsíthető, hogy Moszkva ezzel a lépéssel meg akarja zsarolni a varsói kormányt - írja az MTI. Hozzátette azonban, hogy Lengyelország már tett lépéseket a függőség felszámolására, így egyelőre nincs veszélyben a lengyel gazdaság. 

A Gazprom lengyel anyavállalata egyébként kedden kézhez kapta az oroszok tájékoztatását, mely szerint április 26-án reggel 8:00-tól nem érkezik gáz a vezetéken. A PGNiG közölte, szerződésszegésnek tekintik a gázszállítás leállítását, ezért kártérítést fognak kérni. 

Oroszország Európa legnagyobb gázexportőre, a legtöbb európai ország gázellátásában jelentékeny szerepet vállal. A háború kezdete óta folyamatos volt a gázszállítás, de azon országok, amelyek nem hajlandóak rubelben fizetni, kikerülhetnek az ellátásból. 

(Index, Mandiner, Telex)
Kiemelt kép:
 Adobe Stock

Egy éves a Konstans.
Olvass minket, segítsd a fennmaradásunk!

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!