Bármikor megindulhat az orosz invázió 

2022.02.22

Kedden délután egyhangúlag szavazta meg az orosz parlament felsőháza Vlagyimir Putyin arra vonatkozó kérelmét, hogy az orosz erők külföldi műveleteket hajthassanak végre.

Miután Vlagyimir Putyin orosz elnök hivatalosan elismerte a két kelet-ukrajnai szakadár terület, a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok (LDNR) függetlenségét, utasítást adott az orosz fegyveres erőknek a béke fenntartására. Mindazonáltal a formális lépéseknek meg kell lenniük, és az elnök még nem bírt azzal a jogkörrel, hogy bevethesse az orosz hadsereget az Oroszországi Föderáció határain kívül. Ez az akadály, amely az Ukrajna elleni kiterjedt támadás előjele lehet, most elhárult.

Egyhangúlag szavazta meg az orosz parlament felsőháza Putyin arra vonatkozó kérelmét, hogy az orosz erők külföldi műveleteket hajthassanak végre. Ez persze formalitásnak tekinthető, ugyanis a kelet-ukrajnai területekkel kapcsolatos döntések semmilyen ellenállásba nem ütköztek eddig sem az orosz szövetségi törvényhozásban. 

Az orosz törvényhozás felsőháza, a Szövetségi Tanács teljhatalommal ruházta fel az elnököt a fegyveres erők műveleteinek tekintetében. A dokumentum három pontból áll:

  1. A Szövetségi Tanács hozzájárulását adja ahhoz, hogy a nemzetközi jognak megfelelően az orosz fegyveres erőket bevessék az Oroszország Föderáció határain kívül.
  2. A fegyveres erők számáról, feladatköréről, állomáshelyéről és tartózkodásuk időtartamáról az Oroszországi Föderáció elnöke dönt.
  3. A dokumentum elfogadása után azonnal hatályba lép.

Magában a formalitásban semmi különös nincs, viszont emlékezetes, hogy

ugyanilyen jóváhagyást adott a tanács putyinnak, amikor az oroszok bevonultak szíriába.

A fejlemények nyomán a nyugati országok már tényként kezelik, hogy hamarosan kezdetét veheti Ukrajna orosz lerohanása. 

Via Index
Kiemelt kép: Index


EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!