Versaillesi csúcs: kizárt, hogy Ukrajna gyorsan csatlakozzon az EU-hoz

2022.03.10

A versaillesi - első világháborút lezáró tárgyalásoknak is helyet adó - palotában is tárgyalnak.

Az EU állam- és kormányfői csütörtökön Versailles-ban tartott csúcstalálkozójukon kizárták Ukrajna gyors csatlakozását az Európai Unióhoz, ugyanakkor megnyitották az utat a szorosabb kapcsolatok előtt - írja a L'Express című francia hetilap.

Kielemelt hírként hozta szinte minden francia sajtótermék, hogy az EU állam- és kormányfői gyakorlatilag elutasították csütörtök este a Versailles-ban tartott csúcstalálkozón Ukrajna kérését egy "gyors" tagfelvételre. Ukrajna uniós tagságával kapcsolatban "nincs gyorsított eljárás" - mondta Mark Rutte holland kormányfő. A L'Express emlékeztet: Kijev a "késedelem nélküli" csatlakozás reményében kérelmezte a tagságot.

"Megnyithatunk-e ma egy csatlakozási eljárást egy háborúban álló országgal? Nem hiszem. Be kellene zárnunk az ajtót, és azt mondani, hogy soha? Ez igazságtalan lenne"  

- fogalmazott Emmanuel Macron francia köztársasági elnök, akinek országa tölti be az EU félévente rotálódó elnöki posztját.

A lap hozzáteszi: a csúcs résztvevői munkavacsorát tartanak az úgynevezett Tükörteremben, ahol az első világháborút lezáró szerződést aláírták.

(via hirado.hu)

Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán 

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!