A háborúskodó ország, amelynek még emojit sem adtak: Csecsenföld

2022.05.15

Szép tájak, rettegett szokások. Szakállas vezetők, 5 város. Tényleg, összesen 5 város. Az Országbemutató sorozat mai fókuszában a Csecsen Köztársaság.

Az orosz-ukrán háború kapcsán napjainkban gyakran merül fel a csecsen harcosok, és a csecsen haderő neve. A világtérképet böngészve azonban nem találkozunk Csecsenföld nevű országgal. Hol is van tehát ez az ország, ami gyakorlatilag az oroszok szövetségeseként vesz részt a háborúban? Az országbemutató sorozat különkiadásában a Csecsen Köztársaság lesz terítéken.

De akkor hol is van?

Csecsenföld a Kakukázusban található, Georgia (Grúzia) határaitól északra, a mai Oroszország területén. Területén a Kaukázus hegyvonulatai és a Kaszpi-mélyföld síksága is megtalálható, így változatos vidékeknek lehet szemtanúja az idelátogató (ha a cikk végére lenne bárkinek is kedve elmenni ide).

A csecsenek történelme:

A csecsenek néppé szerveződése csak a 18. század végén fejeződött be, addig elkülönült nemzetségekbe tömörültek. 

Ebből az időszakból származik pár kedves, mai napig fennmaradt csecsen szokás, ezekből - a kellő hatás kedvéért - csak néhányat említenénk, ilyen a vérbosszú vagy a nőrablás. 

A csecsenek más kaukázusi népekhez hasonlóan kecskéket és juhokat legeltettek, valamint kezdetleges földművelést folytattak. A 18. században szakítottak ősi vallásukkal és az iszlám szunnita ágát vették fel. A század közepén az oroszok kezdték meghódítani a térséget, a csecsenek pedig elszántan védekeztek, de végül 1864-ben megtört az ellenállásuk, és a terület az Orosz Birodalom része lett. 

A második világháború idején Sztálin körülbelül 400 ezer csecsent Közép Ázsiába deportált, mivel a németek közeledésének hírére sokan felkeltek a szovjet uralom ellen. Végül Sztálin halála után, 1957-ben a csecsenek visszatérhettek hazájukba. 

Jól látható tehát, hogy a kezdetekben az orosz-csecsen viszony korántsem volt felhőtlen, sőt egymás ellenségei voltak. 

Hogyan váltak akkor a csecsenek a mai orosz hadsereg legfélelmetesebb alakulataivá?

A közelmúlt és napjaink történései:

A Szovjetunió szétesésekor Csecsen Köztársaság néven névleg függetlenedett az állam, bár egy külföldi ország sem ismerte el. Több éves belháború, és az oroszok támadásai után végül 1997-ben az oroszok kivonták erőiket Csecsenföldről. A különböző szervezetek terrorakciói azonban tovább folytatódtak Aszlan Mahadov elnöksége idején (főleg orosz városokban támadtak a merénylők), így ismét bevonultak az oroszok, és megdöntötték Mahadov hatalmát. 2003-ban Mahmad Kadirov néven helyeztek az oroszok vezetőt Csecsenföld élére, ám 2004-ben terroristák végeztek vele. Az elhúzódó harcokban sok település néptelenedett el az országban.

Az ismét népszerűvé váló Mahadovot, még mielőtt újra átvehette volna a hatalmat, orosz különleges alakulatok meggyilkolták. 

Egy elcsalt választásnak köszönhetően a korábbi elnök fia, Ramzan Kadirov került az elnöki székbe, és azóta is gyakorolja a hatalmat. Hatalma viszonylag stabil, mivel politikai ellenfelei időről időre gyanús módon elhaláloznak.

Putyin különleges szövetségesei:

A Vlagyimir Putyin elnök támogatását élvező Kadirov azóta több intézkedésével hívta fel magára a figyelmet. A nagy autonómiával bíró területen orosz támogatással újjáépíttette a fővárost, Groznijt, de bevezette az iszlám törvénykezést, nem hivatalosan a többnejűséget is, valamint üldözi a homoszexuálisokat is, a kivégzésüktől sem riad vissza. Az orosz haderő pedig szívesen alkalmazza a csecsen katonákat az Ukrajna elleni háborúban, mivel a muszlim csecseneknek nincsenek aggályaik az ukránok legyilkolásával kapcsolatban, nem úgy, mint sok orosz katonának, akik nem szívesen ontják ki a rokon nép vérét. Érdekesség, hogy az ukrán oldalon is harcolnak csecsen gerillák, bár jóval kisebb számban.

Nos, kedves olvasó, ha mindezek után kedvet kaptál hozzá, hogy ellátogass Csecsenföldre, akkor mi nem tartunk vissza (a csecsen és orosz határőrök álláspontjáról nem nyilatkozhatunk). Ha sikerült bejutnod, mindenképpen küldj képeslapot vagy valamilyen emlékeztetőt magadról, ha esetleg, valamilyen okból kifolyólag soha többé nem térnél vissza. Haha.

Az Országbemutató-sorozat hasonlóan mókás funny gummy, ámbár érdekes-lehengerlő előző 11 részét itt lehet visszaolvasni. 

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Nem kérdés, hogy hol az igazság: Böjte Csaba atya az elmúlt évtizedekben a Kárpát-medence, talán az egész kontinens egyik leghitelesebb emberévé vált. Nem Facebook-posztokkal, nem sírással, panaszkodással és másokra mutogatással, hanem alázatos, szeretetteljes, odaadó munkával.

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!