Bhután: Buddha zárkózott országa

2021.11.07

Jubileumot ünnepel az országbemutató sorozat, az ünnepi visszatérő részben Bhutánba látogatunk. 

Üdvözlöm azokat az olvasókat is, akik nem csak a címlapot olvassák, ez itt az országbemutató sorozat vadonatúj része, melyben a mesés Távol-Kelet egy kevésbé ismert, zárkózott államával ismerkedhet meg az olvasó: következzék minden érdekesség Bhutánról!

De még előtte, emlékezzünk meg egy hiperhivatkozással az országbemutató elmúlt kilenc részére, hiszen mégiscsak jubileumot ünneplünk!

Hol keressük?

Bhutánt a térképen megtalálni nem is olyan könnyű. Két hatalmas ország, India és Kína közé van beszorulva ez a nagyjából fél Magyarországot kitevő állam. A helyiek a Mennydörgő Sárkány birodalmának is nevezik Bhutánt, melynek nagy része hegyekkel-dombokkal borított: az északi részen maga a Himalája tornyosul az emberek feje fölé. Erdőkben sincs hiány, mivel egy bhutáni törtvény szerint a mindenkori erdőségeknek az ország területének legalább 60%-át kell kitenniük. Állatvilága is rendkívül változatos, ez annak köszönhető, hogy a Himalájában élők és a dombságok állatai is megfordulnak itt. Jellegzetes lakos a hópárduc, a jak, az örvös medve, vagy a kék vadjuh.

Történelem: a világtól elzárva

A terület már Kr.e. 2000 környékén is lakott volt, valószínűleg a mon pa nép lakta. Sajnos nagyon kevés forrás tudósít az ország korai történetéről, annyit lehet tudni, hogy tibeti, majd később mongol befolyás alatt állt. A sok kis államból álló országot Shabdrung Ngawand Namgyal (micsoda név!) egyesítette uralma alatt a 17. században.

Ahogy az lenni szokott, halála után szét is esett birodalma, de sikerült ellenállni a tibeti hódításoknak, így megőrizhették függetlenségüket Bhután lakói. Még a Brit Birodalomnak sem sikerült gyarmattá tenni Bhutánt, pedig erősen próbálkoztak. A 19. század végén ismét egy emlékezetes nevű kormányzó, Ugyen Wangchuck egyesítette az országot. 1907-ben királlyá nyilvánították Wangchuckot, ezzel párhuzamosan pedig Bhután laza brit befolyás alá került, ami alól Indiával együtt szabadult ki 1947-ben. 

A fleszabadulástól kezdődően a szomszédos India vonzáskörébe sordródott ország kicsit nyitottabb lett a külvilág felé, például csatlakozott az ENSZ-hez is. Végül 2007-ben nyerte el a teljes függetlenséget, ahol azóta is egy Wangchuck leszármazott ül a trónon (a neve, ha érdekelne valakit: Dzsigme Keszar Namgyal Vangcsuk). 

Kultúra

Bhutánnak rendkívül egyedi kulturális öröksége van, hála az évszázados elszigeteltségnek. A kultúrára a buddhizmus gyakorolta a legerősebb hatást, mivel ez a vezető vallás.

A Tigrisfészek kolostor az ország leglátogatottabb műemléke. A hagyomány szerint a második Buddha rendszeresen egy barlangba járt meditálni, nem is akárhogyan: egy tigris hátán érkezett erre a különleges helyre. 1692-ben építettek emellett a barlang mellett egy gyönyörűszép kolostort, melyet évente turisták ezrei keresnek fel.

Itt található a Föld legmagasabb meg nem hódított hegycsúcsa, a Gankar Puensum (7570 m). A kormány nem tudja finanszírozni a mászáshoz szükséges biztonsági intézkedéseket, ezért a csúcsra tilos felmászni.

A Chorten Kora története is érdekes. Ez az építmény a Bodnath sztúpa (templomszerű buddhista épület) másolata. A legenda szerint az egyik dalai láma ellátogatott a Bodnath sztúpához, ami annyira tetszett neki, hogy eldöntötte, a saját településén is felépítteti. Hogy emlékezzen a sztúpára, egy retekből kifaragta az alakját, majd otthon a retek alapján építette meg a Chorten Korát, immáron 1:1-es méretarányban.

Jöhetnek a már-már hihetetlennek tűnő, de valóságos érdekességek is!

Kevesen tudják, de Bhután az első ország a világon, ahol betiltották a dohányzást nyilvános helyeken. Ennek elvi indoklása, hogy a füst nem tesz jót a karmának (ennek lehet is alapja).

Az bhutáni férfiak nemzeti viselete a ghó. A ghót kötelező viselnie minden kormányzatban vagy oktatásban dolgozó férfinek.

Az ország nemzeti sportja az íjászat. A bhutániak rendszeresen szerveznek bajnokságokat, ahol a falvak legjobbjai lőhetnek célba a győzelemért. 

Azon keveseknek, akik a végéig itt maradtak, ezen a linken meghallgathatóvá tettük nepáliul kimondva (Bhután egyik beszélt nyelvén) a jelenlegi uralkodó nevét. 


A sorozat korábbi részeit itt lehet elolvasni. Most pedig jöjjön a szavazás!
(Szavazni egy hétig lehet, csak itt.)

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!