A Falkland-szigetek: több a pingvin, mint az ember, mégis háborúztak érte

2021.02.19

Érkezünk az országbemutató sorozatunk következő darabjával.

Ezúttal a messzi délen található szigetcsoport, a Falkland-szigetek kerül terítékre.

Sajnos egy kis csaláshoz kell folyamodnunk, a Falkland-szigetek ugyanis nem önálló állam, hanem az Egyesült Királyság saját kormányzású tengerentúli területe. Ezúton szeretnék elnézést kérni minden rajongónktól, aki ezt a cikket szívesebben látta volna a Kevésbé ismert saját kormányzású tengerentúli területek rovatban. Talán majd máskor.

Földrajza és éghajlata

A Falkland-szigetek a déli félgömbön, Argentína partjaitól egy ugrásra (483 kilométerre) található. Közel 800 szigetből áll, két legnagyobb szigete a kreatív nevekre hallgató Nyugat-Falkland és Kelet-Falkland (utóbbin található a főváros, Stanley is). Hideg óceáni éghajlata miatt általában felhős, párás idő van, erős széllel, szóval valószínűleg nem a "strandturizmus" miatt tart rá igényt az Egyesült Királyság. Jóval jelentősebb a juhtenyésztés és a halászat. És igen, itt is található kőolaj, ami valószínűleg irgalmatlan nagy üzlet lesz a jövőbeli kitermelőjének.

A "beach". | Fotó: passportandpixels.com
A "beach". | Fotó: passportandpixels.com

Mindenki, aki itt él és mozog

A népesség 4550 fő körül mozog. Ez körülbelül Nagymaros lakosságával egyenlő. Ha ehhez hozzászámoljuk, hogy a szigetek területe kb. 12 000 km2, rájöhetünk, hogy jó sok helye van mindenkinek. Emiatt ajánlom bátran a szigetet természetbarátoknak és antiszociálisaknak egyaránt. Állatvilága nem mondható sokszínűnek, de bőségesnek annál inkább. Itt él a világ dolmányosalbatrosz-állományának 60%-a, valamint 5 különböző pingvinfajjal is találkozhat az utazó (és persze ne feledkezzünk meg a birkákról).

Dolmányos albatroszok. | Fotó: Antarctic Guide/zoozoo.hu
Dolmányos albatroszok. | Fotó: Antarctic Guide/zoozoo.hu

Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy megemlékezzek a falklandi pamparókáról, mely az európai rókánál kétszer nagyobb volt, és a szőrméjéért irtották ki a 19. században. Emléke örökre él a szívünkben!

Történelme

Szegény Falkland-szigetek abban a szomorú helyzetben van, hogy felfedezéséig, 1600-ig nem volt történelme őneki. 

Nagy öröm ez azoknak, akik ennek az országnak a középkori történelméből írják doktorijukat. 

Az első települést a franciák alapították, 1764-ben. Ezután azonban felgyorsultak az események (falklandi mértékben biztosan). Sok ország is magának követelte ezt a mocsaras, szeles, sziklás földterületet, amely végül 1833-ban brit befolyás alá került. Argentínát ez meglehetősen érzékenyen érintette, de 150 évig a duzzogáson kívül nem tett sokat a sziget visszaszerzéséért. Az első világháborúban a szigetek közelében tengeri csatát vívtak a brit és német erők, mely a britek győzelmével zárult. 

Ezen a mérsékelten unalmas tényen kívül a második világháború végéig fontos dolog nem történt a szigeteken. Ekkor éleződtek ki újra az argentin-brit viták a szigetcsoport hovatartozásáról. A sok huzavona, tárgyalások, megállapodások semmilyen eredménnyel nem zárultak, így Argentína 1982-ben megtámadta a szigeteket, ezzel kitört a falklandi háború. Rövid tengeri és légi csaták után az angolok partra szálltak, Argentína pedig kapitulált. Azóta a szigetek az Egyesült Királyság saját korm... (nem fogom leírni még egyszer, tudjátok, hogy mire gondolok).

A falklandi háború. | Fotó: Múlt-kor történelmi magazin
A falklandi háború. | Fotó: Múlt-kor történelmi magazin

Ezek lettek volna hát a legérdekesebb infók Falkland-szigetekről, aki olthatatlan vágyat érez a szigetre utazáshoz, annak bátran ajánljuk a sziget repülőjáratait, melyekről azonban hosszú keresgélés után sem találtunk bővebb indulási információkat. De azért sok sikert!


Ahogyan az előző részben, itt is Ti dönthettétek el, hogy melyik ország legyen a következő rész témája. 

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!