Grenada: a hely, ahol legalább annyi érdekesség van víz alatt, mint felett

2021.05.23

Az Országbemutató sorozatunk immáron kilencedik részében szó lesz a mona majmokról, Kolombusz Kristófról, kakaóról és egy víz alatti szoborparkról is.

Üdvözlünk mindenkit, rövidebb szünet után folytatódik a Kevésbé ismert országok sorozat! A mai terítéken ismét egy szigetország, Grenada található. Tartsatok velünk a Karib-szigetekre!

Elhelyezkedés

Grenada egy aprónak számító szigetcsoport, a Kis-Antillák sorában, a Karib-tenger közepén. Területe Budapest kétharmadának felel meg, ám méreteit szépsége messze felülmúlja. 

Homokos tengerpartokban és lármás dzsungelekben egyaránt bővelkedik,

a trópusi éghajlatnak megfelelően azonban figyelni kell, hogy mikor érkezik ide a látogató: az esős évszakban több hétig is eltarthat a folyamatos zápor. A szigetcsoport legismertebb állatfaja a mona majom, ami sajnos a kipusztulás szélén áll (a kiemelt képen látható az állatka).

A kép kattintással felnagyítható 

Rövid történelmi áttekintés

Grenadát karibi indiánok lakták, az európaiak először Kolumbusz Kristóf harmadik útja során, 1498-ban láthatták meg a szigetet, azonban ekkor még nem zavarták meg az itt élők nyugalmát. 

A később ideérkező spanyolok nevezték el a szigetet Grenadának, mivel emlékeztette őket az andalúziai városra, Granadára. 

A francia gyarmatosítás következtében az itt élő indián törzsek nagy része kihalt, ma már alig találkozhatunk itt őslakosokkal. Később a britek szerezték meg a szigetet, és megkezdődött az afrikai rabszolgák behurcolása, aminek következményeképpen a sziget lakosainak 82%-a fekete.

Végül 1974-ben sikerült elnyernie függetlenségét, sajnos azonban hamar káoszba fulladt a nagy szabadság, 1979-ben ugyanis az Új Ékkő Mozgalom forradalom útján átvette a hatalmat, és diktatórikus rendszert vezetett be. 1983-ban, miután a Mozgalom vezetői egymás ellen fordultak, az Egyesült Államok tett rendet az országban, és visszaállították az alkotmányt. Az apró ország azóta is békés szegénységben él, a rendkívül magas kivándorlási arány okozza a legnagyobb problémát.

Grenada a diktatúra után | Fotó: zeroanthropology.net
Grenada a diktatúra után | Fotó: zeroanthropology.net

Gasztronómia

Grenada híres fűszereiről, amiatt Fűszer-szigetnek is szokás nevezni. Nagy mennyiségben termesztenek vaníliát, fahéjat, szegfűszeget és szerecsendiót. A kakaó termesztésének is nagy hagyományai vannak, ezen kívül mindenképpen kipróbálandó édesség az avokádófagyi.

Víz alatti szoborpark?

Grenada leghíresebb látnivalója a Molinere Szoborpark. Különlegessége, hogy 

a szobrok a homokos tengerfenéken, mintegy 10
méter mélységben találhatóak,

így csak búvárszemüveggel felfegyverezve lehet meglátni őket. A szobrok között körben álló, tv-t néző, és írógépen gépelő alakokat is találhatunk.

A víz alatti szoborpark egyik tagja | Fotó: Pinterest
A víz alatti szoborpark egyik tagja | Fotó: Pinterest

A szigeten járóknak mindenképpen érdemes felkeresni az elhagyatott strandokat, ugyanis ez a sziget távol esik a leginkább turista-támadott üdülőhelyektől, így akár teljesen egyedül is napozhatunk, fürödhetünk a gyönyörű, szinte idilli környezetben.

A j'ouvert fesztivál a karibi térség egyik leghíresebb utcabálja, ahol a helyi jab-jab bandák szolgáltatják a muzsikát. A helyiek színpompás ruhába öltözve táncolnak hajnaltól egészen szürkületig.

A híres j'ouvert fesztivál | Fotó: Big Drum Nation
A híres j'ouvert fesztivál | Fotó: Big Drum Nation

Köszönjük, hogy velünk tartottatok, hamarosan újabb cikkben mutatjuk be a Föld bolygó eldugott országait. Addig is ne felejtsetek megemlékezni a mona majomról, és jól megfűszerezni a vacsorátokat! De most még szavazzatok a következő rész témájáról is! 

A sorozat előző részeit itt lehet elolvasni. 


EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!