Katar, a miniállam, amely elérte, hogy világbajnokságot rendezhessen 

2022.12.07

Javában zajlik a labdarúgó világbajnokság Katarban, így adott az alkalom, hogy az Országbemutató sorozat legújabb részében a Föld egyik leggazdagabb államát vegyük jobban szemügyre. A továbbiakban: olaj, sivatag, és rengeteg pénz - azaz Katar!

Ez a kis méretű ország a Katar-félszigeten helyezkedik el, mely a Perzsa-öbölbe nyúlik bele. Az egész országot jóformán sivatagos dűnék alkotják, melyek egy nagyjából Pest és Fejér megye nagyságú területet takarnak, a legmagasabb pont az országban mindössze 105 méteren található. Érdekesség, hogy a sivatag és a tenger találkozásánál mangrovemocsarak találhatóak, ahol az élővilág nagy része található (kivéve persze a kitartó egypúpú tevéket). A nagyvárosok is leginkább a tengerpart mellett vannak, egyébként élhetetlen az ország.

A térség a közelmúltig a nagy birodalmak által elfoglalt terület volt. Előbb a perzsák, majd az arabok, a törökök, végül a britek foglalták el. A britek az 1970-es években kivonultak a Perzsa-öböl vidékéről, ekkor került sor Katar függetlenségére is, amely 

nem csatlakozott az Egyesült Arab Emírségekhez, hanem 1971-ben kikiáltotta önállóságát. 

Jelenleg szinte minden hatalom a katari emír, Tamim ibn Hamad ibn Haífa al Táni és családja kezében van. Az emír az államfő és kormányfő is egy személyben. Léteznek további miniszteri tisztségek, melyet az emír rokonai bármikor örömmel elfogadnak. 

A pártviszonyokról röviden: nincsenek. 

Nem engedélyezettek a politikai pártok az országban, így a kormányváltás veszélye sem fenyegeti az uralkodó családot. Az országban vezető vallás az iszlám, melynek szabályai a törvénykezésben is irányadóak.

A katari lakosok 1/3-a a fővárosban, Dohában él, bár a "katari" megfogalmazás csalóka lehet. Valójában a népességnek mindössze 12%-a katari állampolgár, a többiek bevándorló vendégmunkások, nagyrészt Dél-Ázsiából. A beérkező munkások nagy része férfi, így a nemek aránya az utóbbi években drasztikus mértékben eltolódott, a nők a lakosságnak körülbelül csak a 25%-át teszik ki. A többnejűség egyébként egy létező jelenség, bár a második házassághoz az első feleség beleegyezése szükséges.

Doha egy korabeli fényképen. | Fotó: dohanews.co
Doha egy korabeli fényképen. | Fotó: dohanews.co

Money, money, money

Az ABBA sem énekelhette volna meg jobban az ország legnagyobb vonzerejét. Nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, az ország fő erőforrása a hatalmas kőolaj- és földgázkészlet. Az export 85%-át is ezek a nyersanyagok teszik ki, az olajkivitelből pedig az ország a függetlenné válás óta hatalmas vagyont halmozott fel. A rengeteg pénzből új városok nőttek ki a földből, futurisztikus épületekkel. A fővárosnak, Dohának is érdekes a története. Régen a hipermodern város helyén csak egy apró halászfalu állt, közepén egy nagy fával, mely a helyi nyelven így hangzik: doha. Innen nőtt ki a mai felhőkarcolókkal telezsúfult főváros.

Hasonlóan evidens, hogy a foci vb-t sem a kiemelkedő futballkultúrája miatt rendezheti meg az ország. A 2010-es évek elejétől folytak a világbajnokság előkészületei, a hatalmas építkezéseken a beszámolók szerint nem igazán volt munkavédelem, ezért több ezren vesztették életüket. A vb költségei egyébként kimagaslóan magasak (a legdrágább a FIFA történelmében), az extrém időjárás miatt pedig télen lehet csak megtartani a tornát. 

Lehet, hogy inkább a tevehajtó világbajnokságot kellett volna megrendezniük, ennek ugyanis a helyi gazdagok között nagy hagyománya van, habár manapság már nem emberek, hanem robotok hajtják a tevéket, a tulajdonosok pedig a pálya széléről bíztatják a jószágokat. 

Az Országbemutató-sorozat korábbi részeit itt lehet elolvasni.

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!