Liechtenstein, az ország, ahol sok virslibél készül, de sok minden nem is történik emellett

2022.03.14

Figyelem, öveket becsatolni, itt az Országbemutató 11. része!

Egy kicsiny ország fekszik Svájc és Ausztria között az Alpok hegyeivel körülvéve. Sokan létezéséről sem tudnak, pedig a világ egyik legnagyobb adóparadicsomának számít. Országbemutató sorozatunkban az apró, ám annál érdekesebb Liechtensteint vesszük górcső alá.

Békés történelem

Az apró grófság mai területe 1712-ben került teljes egészében a Liechtenstein család kezébe, 5 év múlva pedig a Német-római Birodalom keretein belül önálló állammá vált, VI. Károly császár jóvoltából. A Liechtenstein-dinasztia nem törődött túl sokat országával, gyakran el sem látogattak ide, inkább Bécsben és Prágában időztek. A birodalom felbomlása után a Rajnai Szövetség, majd a Német Szövetség is tagjai között tudhatta, a königgrätzi csata évében (1866) azonban a többi állammal ellentétben nem csatlakozott a Poroszország vezette Északnémet Szövetséghez, és a később megalakuló Német Császársághoz sem, így sikerült teljes függetlenséget elnyerniük. Az államforma 1921 óta alkotmányos monarchia, az aktuális uralkodót a Liechtenstein család adja. Emellett egy kemény 25 tagú parlament hozza a döntéseket a mindössze 38 ezer fős miniállamban.

Berendezkedés: béke és gazdagság

Jelenleg II. János Ádám herceg az uralkodó, aki nem kis vagyont tudhat a magáénak: 

körülbelül 2 milliárd dollár a jogos tulajdona, ezzel a Liechtenstein család a világ leggazdagabb famíliái közé tartozik.

Svájccal 1923-ban gazdasági és vámuniót kötöttek, így lett az ország pénzneme a svájci frank. Követték szomszédjuk okos politikáját, így kimaradtak világháborúkból. Liechtenstein kedvelt célpontja a külföldieknek, mivel alacsony adóinak köszönhetően igazi adóparadicsom. Ez azt eredményezte, hogy manapság lakosainak 33%-a külföldi. 1990 óta tagjai az ENSZ-nek, az Európai Unióhoz azonban nem csatlakoztak.

Azon kevés állam egyike ez a kis ország, aminek nincs hadserege. Még 1868-ban oszlatták fel, azóta a rend fenntartását végző rendőrökön kívül nincs szükség másra.

Látnivalók, érdekességek

Az apró terület miatt nagy látványosságokkal ne számoljunk, hacsak nem vonzanak minket az Alpok gyönyörű hegyvonulatai, amikből itt is bőven akad. Állatvilága és domborzata szinte mindenben megegyezik Ausztriával és Svájccal, így nagy meglepetés nem érhet minket: kellemes levegő, zubogó hegyi patakok, zergék, havasi nyulak, télen sípályák, nyáron meredek túraútvonalak várnak az idelátogatókra.

Ezen kívül a főváros, Vaduz szolgáltat látványosságokat a túrázást kevésbé kedvelők számára. Itt található a Schloss Vaduz, ahol az uralkodó család lakott, és a 12. században épült falak a mai napig állnak. A Liechtenstein déli részén álló Gutenberg kastély szintén a középkori formáját őrizte meg, falai között kulturális fesztiválokat tartanak.

Pár különös rekorddal viszont büszkélkedhetnek Liechtenstein lakói.

  • A világon itt gyártják a legtöbb virslibelet évente. Nyammm!
  • Itt készítik a legtöbb műfogsort is (Lehetséges, hogy a töménytelen virslibél fogyasztás nem tesz jót a fogaknak?).
  • A liechtensteini focicsapat olyan rossz, hogy már könyvet is írtak szörnyű teljesítményéről. Még San Marino is megverte őket, és volt olyan világbajnoki selejtezősorozatuk, ahol 20 meccsen keresztül egy gólt sem szereztek. Dicséretükre legyen mondva, hogy egyszer 2-2-t sikerült játszaniuk a portugálokkal (bár lehet, hogy csak egy jelentősebb virslibél-vesztegetés állt a háttérben).

Nos, ha mindezek felkeltették az érdeklődésedet, és szívesen költöznél ebbe az apró, de békés és csodaszép országba, van egy rossz hírünk. Évente mindössze 64 tartózkodásai engedélyt adnak ki külföldieknek, így igyekezned kell, ha be akarsz kerülni ebbe a kicsiny, de békés közösségbe. Egy látogatás télen vagy nyáron azonban mindenkinek ajánlott, idegenforgalmuk támogatásra szorul. Egyébként nem, az ország kőgazdag. 

Búcsúzásként Liechtenstein nemzeti zászlajával és címerével búcsúzunk. Egy olyan ország jelképeivel, aminek a történelménél még virslibél-gyártási adatai is érdekesebbek, viszont meseszép. 

Az Országbemutató korábbi részeit itt olvashatod el.

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!