Most már át tudsz kelni a Halál Hídján: mindent Srí Lankáról!

2021.04.13

A Gyalog Galopp ikonikus jelenetének megfejtése is napirenden van a mai országbemutatóban! Tartsatok velünk!

Üdvözletem mindenkinek! A'yubowan!

Ezen a héten ismét egy sziget lesz terítéken, a dzsungelekkel és teával teli Srí Lanka. A cikk végére megtudjátok, hogy milyen állatok számára tartanak fent itt árvaházat, ki lehet itt király, és a Gyalog galopp-ban felvetett döntő kérdésre is választ kaptok: Mi Srí Lanka fővárosa?

Ádám szigete:

Srí Lanka az Indiai-óceán északi részén, India partjaitól nem messze helyezkedik el. A sziget szélén homokos tengerpartok, közepén dús növényzetű dzsungelek találhatóak. Egyszóval drága vakáció-gyanús hely. A sziget középső részén egy hegység található, melynek egyik legmagasabb csúcsa a Sri Pada, más néven Ádám-csúcs. 

Ezt a helyet az összes világvallás nagy tisztelettel övezi.

 Indiával az Ádám-hídja nevű képződmény "köti össze", ami apró zátonyokból és szigetekből áll. És miért neveznek el mindent Ádámról? Az előző cikkben bemutatott Bahrein mellett ez az ország is fent van az "Édenkert jelöltek listáján" (bár trópusi éghajlatával szegény Bahreinnál jobban megfelel az elvárásainknak). 

Rengeteg őshonos állatfaj él itt, ezekből szemezgetve: karmoscickány, karcsú lóri, ceyloni leopárd, ceyloni virágpapagáj. Az indiai elefánt azonban nem őshonos faj, viszont az itteniek nagyon szeretik őket, mivel létrehoztak egy elefánt-árvaházat. Az ide került sebesült, vagy elhagyott kiselefántokat naponta többször fürdetik, etetik, és 3 évesen visszaengedik a természetbe.

Ősi ország, ősi konfliktus:

A sziget őslakóit az 1. évezredben érkező szingalézek igázták le, akik azóta is az ország legnépesebb nemzete. Római és arab forrásokból értesülhetünk a szigetről, ezek a birodalmak kereskedtek is az itteniekkel. A 7.-11. századokban vándoroltak be a tamilok Indiából, és délre szorították a szingalézeket. A gyarmatosításig a szingalézek és tamilok felváltva uralták a szigetet, ezután azonban a portugálok, és a hollandok csak a sziget partjait gyarmatosították. Az angolok nem így tettek, és 1802-ben az egész szigetet bekebelezte gyarmatbirodalmuk. Innentől kezdve nevezték Ceylonnak, sok innen származó teásdobozon még ma is így szerepel. 1972-ben függetlenedett végleg, köztársaság lett, és felvette a Srí Lanka nevet

1983-tól 2009-ig polgárháború zajlott a szingalézek és tamilok között,

ami az előbbiek győzelmével ért véget. A szingalézek népességszáma azóta is többszöröse a tamilokénak.

Gyémántok és buddhisták:

Az ország gazdaságának legjelentősebb terméke a tea, több mint egy millió ember dolgozik a teaültetvényeken nap mint nap. Népszerű még a rizs, a fűszernövények termesztése, valamint a halászat. Itt nőnek a világ leghatalmasabb gyümölcsei: a kenyérfa termése 25 kg! Tüskés héja savanyú gyümölcshúst rejt. 

Srí Lankán hatalmas hasznot hoz a drágakőbányászat, kék zafírt, rubint, krizoberillt, topázt, és akvamarint is találni itt. 

Az angol koronán található zafír is innen származik (és nem mellesleg 400 karátos!). 

Az ország kultúráját körbelengi a buddhista vallás. Több mint 2000 évre tekint vissza a buddhisták és Srí Lanka kapcsolata, aminek gyümölcse a rengeteg gyönyörű templomok és paloták. Az itteni nemzeti tánc is a templomi szertartásokból alakult ki. A kandi táncosok fémlemezkéket, karkötőket, és csúcsos sapkákat viselve ropják akrobatikus táncukat. Kedvelt étel a hopper, ami kókusztejből és rizslisztből készül.

Pagoda Dambulla városában. Az ország 70%-a buddhista vallású. | Fotó: Wikipédia
Pagoda Dambulla városában. Az ország 70%-a buddhista vallású. | Fotó: Wikipédia

Érdekességek:

A legenda szerint, ha nálad van Buddha foga, te vagy az ország törvényes ura. A fogat szerencsére biztonságban őrzik egy templomban, Kandy városában.

Az itteni kultúrában tilos megérinteni valakinek a fejét, illetve bal kezünket használni evés közben.

Ne feledjük, hogy a buddhista szerzeteseknek tilos a pénz érintése, ezért adományokkal ne terheljük őket. Ha adakozni szeretnénk, tegyük be egy dobozba a templom mellé (bár továbbra is rejtély, hogyan veszik ki a pénzt a dobozból érintés nélkül).

És végül a nagy kérdésre a nagy válasz:

  • Micsoda Srí Lanka fővárosa?

- Honnan tudjam én azt? (Szrí Dzsjavardhanapura Kótté)

Most már mindenki bátran átmehet a Halál Hídján.


Ahogyan az előző részben, most is Ti dönthettétek el, mi legyen a következő rész témája. 

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!