Az USA épp polgárháború szélén van

2021.01.06
Trump-párti tüntetőt teper le egy rendőr Washingtonban. | Fotó: Index.hu/Andrew Caballero-Reynolds / AFP
Trump-párti tüntetőt teper le egy rendőr Washingtonban. | Fotó: Index.hu/Andrew Caballero-Reynolds / AFP

Tavaly a nyár az Antifa erőszakos tüntetéseivel telt, ma radikális Trump - hívők vesztették el a türelmüket. Amerika sosem volt még ilyen megosztott.

Január 6. - kiélezett dátumhoz érkezett az amerikai választási folyamat, ugyanis ma kezdődött el Joe Biden megválasztásának ratifikálási folyamata. A hivatalban lévő Donald Trump pedig mára hívta össze "Save America March" címmel támogatóit Washingtonba. A 45. elnök a valaha volt legnagyobb tüntetést szerette volna lebonyolítani Washingtonban. Nem tudjuk, hogy ez sikerült-e, de az tény. hogy, hatalmas tömeg érkezett Trump beszédére. A százezres nagyságrendű tömegrendezvény párhuzamosan zajlott a Capitoliumban zajló vitával, a hangulat pedig a délutáni órákban kezdett felmelegedni.

Donald Trump redezvénye. Az elnök beszédét a Fehér Ház előtt mondta (a képen hátul, középen) | Fotó: Team Trump Facebook
Donald Trump redezvénye. Az elnök beszédét a Fehér Ház előtt mondta (a képen hátul, középen) | Fotó: Team Trump Facebook

A tüntetés felülnézeti képe.

A republikánus képviselők viszonylag hamar megakasztották a tárgyalást, ugyanis választási kifogást emeltek először Arizona államra, a vádak szerint ugyanis halottak is szavaztak a választáson, továbbá az éj leple alatt szöktek meg a demokrata jelölt mutatói. Egy ilyen kifogást 2 órán keresztül tárgyalnak, azaz csak tárgyaltak volna, ha közben a tömegből kiváló harcosabb, dühödt csoportok nem kezdik el a Capitolium ostromát. A zászlókkal felszerelkezett közel ezer fős csoport átjutott a biztonsági kerítésen és a rendőrsorfalon is, sőt, az épületbe is bejutott. Ekkor a rendvédelmi szervek lezárták a teljes épületet és evakuálták a képviselőket az épületből.

Az agresszív tüntetők kiszorítása estére befejeződött, a rendvédelmi szervek közlése szerint 4 tüntető vesztette életét. A városban 15 napra szükségállapotot rendeltek el.

Az indulatok kezdenek elfajulni, ami nem először történik meg az utóbbi hónapokban az USA-ban. Tavaly májusban George Floyd halála miatt először békés tüntetések, majd egyre erőszakosabb demonstrációk folyamata indult meg, mely során országszerte közel egy tucat ember vesztette életét.

Az indulatok elszabadultak |Fotó: AFP/MTI/Origo
Az indulatok elszabadultak |Fotó: AFP/MTI/Origo

Mindkét vetélytárs, Joe Biden és Donald Trump is az épületfoglalás abbahagyására kéri a tüntetőket, a republikánus elnök videójában elmondta:

"Ez egy elcsalt választás volt, de nem játszhatunk az ellenfeleink kezére, ezért haza kell mennetek. Tudom, mit éreztek, de menjetek haza, menjetek haza békében!"

Joe Biden szerint korábban sosem látott támadás alatt állnak az amerikai intézmények, ezért az agresszió haladéktalan beszüntetését kérte a tüntetőktől.

Közben Washington D.C. területére a polgármester kijárási tilalmat rendelt el, így kérdéses, hogy a városban tartózkodó még mindig több tízezres tömeg el tudja-e hagyni a területet.

A Capitoliumba bejutott több tucat tüntető | Fotó: AP/MTI/Origo
A Capitoliumba bejutott több tucat tüntető | Fotó: AP/MTI/Origo

Az interneten is egyre hevesebb a küzdelem: a Twitter és a Facebook is zárolta Trump fiókját és bejegyzéseit korlátozta, vagy letörölte, erre válaszul az elnök ügyvédje, Lin Wood mainstream politikusok és hollywoodi sztárok titkait és bűneit tervezi leleplezni.

Ha tényszerűen kellene megítélni a helyzetet, márpedig úgy fogjuk, akkor látszik, hogy az Egyesült Államokban hatalmas feszültség halmozódik fel, a 2 oldal pedig egyre inkább szeretné a helyzetet a saját javára fordítani. Amerika a polgárháború szélén áll, így nem tudunk semmi biztosat megjósolni a közeljövő eseményeiből. 

Pillanatkép a májusi megmozdulásokból | Fotó: Global News (CA)
Pillanatkép a májusi megmozdulásokból | Fotó: Global News (CA)

Források: index.hu, mandiner.hu, ORIGO, Right Side Broadcasting, AFP News

A cikk nem a 2023a.hu szerkesztőségének állásfoglalása. Oldalunk elítél minden irányú erőszakot.

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!