Romániát legyőzte a vírus, nemzetközi segítséget kérnek 

2021.10.09

Nagy a baj keleti szomszédunknál, a napi esetszám bőven 15 ezer felett. A fertőzöttek 95%-a oltatlan. 

Nemzetközi segítséget kért Románia a koronavírus az országot érintő súlyos hulláma miatt, egyúttal a román fél arról tárgyalna, hogy súlyos betegei egy részét Magyarországon ápolják - írta román lapokra hivatkozva az Index alapján a HVG.

Egyelőre csupán arról van szó, hogy a román-magyar határ menti falvakból hoznának súlyos betegeket az országba, őket is kizárólag autóval, hiszen a repülőgéppel történő szállítás veszélyes számukra.

A portál azt írja, hogy az Arad Megyei Sürgősségi Kórház elfogadta Szijjártó Péter külügyminiszter felajánlását, hogy magyar kórházban lássák el koronavírusos betegeit.

Romániában soha nem látott erővel tombol a koronavírus-járvány, szerdán 331-en haltak meg, ez pedig új csúcsot jelent az országban. 14 744 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba, ez pedig húszszázalékos pozitivitási arányt jelent 70 ezer teszt mellett. Az országban szerdára egyetlen szabad intenzíves ágy sem maradt.

Miután múlt héten már negyedik alkalommal ütött ki emberéleteket követelő kórháztűz Romániában egy koronavírus betegeket ápoló kórházban, a temesvári járványkórház intenzív osztályát már tűzoltók őrzik, hogy szükség esetén azonnal közbe léphessenek. A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) csütörtöki jelentése szerint 

országszerte csaknem 15 ezer fertőzöttet kezelnek kórházban, többet, mint a járvány kezdete óta bármikor és a járványgörbe továbbra is meredeken emelkedik.

Magyarország addig is ezer doboz Favipiravir gyógyszert küld Romániának gyorssegítségként, erről a külügyminiszter számol be pénteken. Szijjártó Péter azt írta, a járvány negyedik hulláma minden kétséget kizáróan megérkezett. "Akik nincsenek beoltva, könnyen bajba kerülhetnek. Ez világszerte beigazolódott. Az alacsonyabb átoltottsági szinttel rendelkező országok súlyosabb problémákkal néznek szembe" - fogalmazott.

(koronavirus.gov.hu, házipatika.com)
Kiemelt kép: Daniel Mihailescu / AFP

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!