Romlanak az adatok, a világ a második hullám sűrűje felé tart

2020.10.20

Egy nap alatt itthon 38-an vesztették életüket. Körkép.

Magyarország

Hazánkban az aktív fertőzöttek száma 30.000 fölött van, minden nap újabb rekord születik. A fertőzöttek közül szerencsére kevesen vannak kórházban, 1960-an szorulnak jelenleg orvosi ellátásra, azaz nagyjából minden 15. beteg. Sajnálatos hír azonban, hogy az utóbbi két héten egyre jobban - arányosan a napi közel 1000-1500-as fertőzöttségi mutatókkal - elkezdett  halálozások száma is nőni. Ma 38-an vesztették életüket a járvány következtében, ezzel a magyar halálos áldozatok száma 1211. 

A SarS-CoV-2 második hulámát a világon az összes ország máshogyan kezeli, mint az elsőben. Az országok amíg tudják, megpróbálják gazdaságukat működésben tartani, ugyanis egy második leállás munkahelyek százezreit veszélyeztetné. Döntések viszont születtek az elmúlt időszakban itthon is, főleg a gazdaságvédelem tekintetében. 

Több környező ország is bajban van

A helyzet itthon is egyre rosszabbá válik, sajnos a környező országokban sokkal nagyobb a baj. A Magyarországgal nagyjából megegyező lakosságszámú Csehországban napi tízezres nagyságrendben jelentkeznek a fertőzöttek, Szlovákiában és Szlovéniában is napi 2000 fölötti ez az adat (ezek az országok lakosságszám tekintetében Magyarország felét sem teszik ki). Romániában pedig az egészségügyi államtitkár jelentette be: 

a kormány elvesztette a kontrollt a vírus felett, az egészségügy a kapacitásainak végén van. 

A nyugat-európai országokban is rossz a helyzet, bár nem beszélhetünk sokkal nagyobb fertőzöttségi mutatókról, mivel ezekben a nemzetállamokban az első hullám is százezres nagyságrendű fertőzöttet produkált. 

Világadatok

A fertőzöttek száma a napokban haladta meg a 40 milliót, a gyógyultaké pedig bőven 27 millió fő felett van. 

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerint a koronavírus-világjárvány aggasztó szakaszba lépett. A WHO főigazgatója figyelmeztetett, hogy tekintettel az északi féltekén küszöbön álló télre és az új fertőzöttek számának gyors növekedésére,

a következő pár hónap igen nehéz lesz, különösen Európában és Észak-Amerikában.

"Fontos, hogy minden kormány azokra az alapvető eszközökre összpontosítson, amelyekkel megállítható a fertőzés terjedése, emberi életek és emberek megélhetése menthető meg" - tette hozzá a főigazgató.

Források: koronavirus.gov.hu; hvg.hu

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!