Salamon Eszter: "Mit adott a Piar? Megalapozhattam a hitemet." 

2021.02.05

Az Öregdiák interjúk harmadik kiadásában Salamon Eszterrel beszélgetett Szederkényi Pál.

A kérdések megegyeznek a korábbi részek kérdéseivel.

Visszanézve: miért érte meg a piarista gimnáziumot választani?

Úgy érzem, hogy "burokban" éltem a piaros éveim során, de ezt a burkot a lehető legpozitívabb értelemben kell értelmezni. Egy olyan támogató közeg lengte körbe az iskolát - mind tanárok, mind osztálytársak által -, amiben alaposan megismerhettem magamat, megismerhettem erősségeimet, gyengeségeimet és megalapozhattam a hitemet. Olyan alapokra tehettem szert, amikre mindig támaszkodhattam a "burokból" kikerülve.

Mi a két legjobb élményed, emléked a piarból?

Amik először bevillantak, azok az osztálykirándulások. Fakultatív téli osztálykirándulásainkon volt, hogy a határainkat feszegettük, de egymást támogatva mindig sikerült valahogy megmászni a hegyet. Nosztalgiázás során gyakran emlegetjük fel ezeket az emlékeket. A másik a szalagavatónk. Megszervezése során az osztályunk nem ismert lehetetlent. Lehet, hogy nem volt mindig zökkenőmentes az együttműködés, de ezeken felül tudtunk kerekedni, és közösen valami nagyszerűt tudtunk létrehozni.

Milyenek voltak a közösségek (osztály, cserkészet)?

Már az ott töltött idő alatt is éreztem, hogy kiemelkedő közösségi élet uralkodik az iskolában, ez be is igazolódott, mikor későbbi tanulmányaim során összehasonlítási alapot is szereztem. Az osztályom egy nagyon erős osztályközösséget tudhatott magáénak, utolsó évre igazán összekovácsolódtunk. Azóta persze mindenki más utakra terelődött, mégis olyan társaságok és barátságok születtek, amik a mai napig élnek és virulnak. Az iskolai cserkészcsapatnak tagjaként pedig nem csak az osztály cserkészeivel tudtam mély barátságot kötni, hanem más évfolyamokból is megismerhettem cserkészeket. 

Az élmény alapú nevelés által nagyon hamar rengeteg közös emlék született, ami elmélyítette a kapcsolatokat. Ez pedig az iskolai közösségi életet is támogatta.

Mit kaptál ettől az iskolától, amit máshol talán nem kaphattál volna?

Kamaszok tekintetében jelentős kérdés a szabadidő, és annak eltöltése. A piar rengeteg lehetőséget biztosított e tekintetben: sportkörök, kézműves szakkörök, cserkészet stb. Felszerelés tekintetében is kiemelkedő, és ahogy látom, egyre csak fejlődik. A szép emlékek, jó élmények miatt mindig örömmel térek vissza az alma materbe.

EZEKET IS AJÁNLJUK!

A világ érdekes. Kövesd a Konstans oldalát a Facebookon is!

Közzétette: Konstans – 2021. szeptember 1., szerda

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!