Bakik, érdekességek és kiszólások a Star Wars világából

2021.05.04

Csillagok Háborúja-rajongó szerkesztőink érdekességgyűjtése a világnapon.

"May the force be with you!" - Ismerős lehet ez a mondat, talán a legtöbb ember hallotta is, még akkor is, ha távolabb áll a szívétől a csillagrombolók és fénykardok világa. A május negyedikei Star Wars világnap is ebből a mondatból eredezik (nem a magyar tűzoltók napjából, bármilyen meglepő), ugyanis a "May the fourth be with you" (azaz "Május negyedike legyen veled") rendkívül hasonlóan kerül kiejtésre angolul. A világnapnak tehát ez a szóvicc az alapja. Kevesebben tudják, hogy május ötödike pedig a sith-ek világnapja, a "Revenge of the fifth"- "Az ötödike bosszúja". Lássunk tehát néhány érdekességet ebből az univerzumból!

 Itt látható egy videóban az összes változtatás a Jedi visszatér végén. 

15:20

A Jedi visszatért, az univerzum elköszönt (egy időre)

Az eredeti trilógia 1983-ban zárult le A Jedi visszatér című résszel. Ezt a befejezést azonban akkoriban a mozikban

 egészen másként láthatták, 

mint akik most nézik meg a filmet: a záró jelenetek, a nagy ünnepség rengeteg fontos részletben különbözik a felújított változattól. A zene, ami az eredetiben egy vásári vigalom örömét idézte fel, egy szomorkásabb, csendesebb verzióra lett kicserélve, bekerültek új képsorok is, ahogyan a különböző bolygókon ünnepelnek. 

A legszembetűnőbb változást a záró képsor adja, amikor megjelenik szellemként a 3 halott jedi, köztük Darth Vader. Itt David Prowse alakítja a jó útra tért nagyúr szellemét, míg a későbbi, az előzménytrilógia után megjelent verzióban már Hayden Christensen, Vader fiatalkori megformálója látható szellemként. Ezek a kis változtatások nem rontanak, és nem is javítanak a filmen: egy más hangulatú befejezést adnak a trilógiának.

 Itt látható egy videóban az összes változtatás a Jedi visszatér végén. 

A Lucas család jelenetei                

George Lucas, a Star Wars univerzum megálmodója, és 5 film rendezője többször is jelmezbe bújtatta magát, vagy családját és ezek a jelenetek szerepelnek is a filmekben. Lucas lányai a Klónok támadásában egy bárban mulatnak, az idegen twi'lek faj jelmezében, egy másik jelenetben pedig maga Lucas szerepel, mint Papanoida báró, a szenátus tagja. Az animációs sorozatokban ez a karakter később egy külön történetszálat kapott. A Lucas családból a legjelentősebb szerepet Lucas fia játszhatta el: ő egy ifjú jedi tanoncot alakít, aki feláldozza magát Organa szenátor megmentéséért.


15:05

Harrison Ford szerepe

Harrison Ford ácsként dolgozott a filmes díszleteken, mielőtt Han Solo bőrébe bújt volna. George Lucas megláthatott benne valamit, mert behívta Fordot egy olvasópróbára. Végül meg is kapta a szerepet, ami beindította karrierjét. 
Han Solo a Star Wars 6. részében | Fotó: librarius.hu
Han Solo a Star Wars 6. részében | Fotó: librarius.hu

14:11

Az első film

A Star Wars univerzum első alkotása 1977-ben érkezett meg a mozikba. George Lucas a Star Wars-t eredetileg egy filmre tervezte, sőt, az első hetekben a film népszerűsége sem volt nagy.
A mozi zenéje azonban feltornászta a nézettséget, így nekifoghattak az újabb résznek.

 Az Egy új remény egyik ikonikus bakiját kevesen ismerik, pedig tisztán kihallatszik a film eredeti verziójában. Mikor Luke elpusztítja a Halálcsillagot, és visszatér a Lázadók bázisára, 

véletlenül azt kiáltotta a felé rohanó Leia hercegnőnek, hogy: Carrie! 

(Ezzel a Leia Organa-t megformáló Carrie Fisherhez kiáltott). A digitális felújításkor eltüntették a vicces botlást, de itt megtekinthető.

13:40

A Birodalom visszavág (a KRESZ is)

Sokak kedvenc Star Wars mozijának is vannak érdekességei: a főhőst alakító Mark Hamill autóbalesetet szenvedett és a forgatások kezdetén az arca heges volt. A stúdiók nem tudták eltolni csak emiatt a felvételek megkezdését, 

így inkább beleírtak a történetbe:

így került be a Hoth-i szörny támadása a cselekménybe, melyben Luke Skywalker is megsebesült: milyen érdekes, pont az arcán...

Forrás: Promotions.hu

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!