Szabadulhat a Twitter börtönéből, de vajon visszatér-e Trump?

2022.11.29

Az exelnök már újra onthatná hagyományos tweetjeit, a kérdés csak az, hogy fog-e élni ezzel a 2024-ben ismét indulni készülő TruthSocial-tulajdonos. 

"A @realDonaldTrump fiók legutóbbi tweetjeinek és a hozzájuk kapcsolódó kontextus - különösen a Twitteren és azon kívül történő fogadásuk és értelmezésük - alapos áttekintése után a fiókot véglegesen felfüggesztettük az erőszakra való felbujtás kockázata miatt." 

- ezt írta a Twitter hivatalos közleményében még 2021 januárjában, a Capitoliumnál történt erőszakos tüntetések után. A mikroblog-platform korábban még sosem tiltott le állami vezetőt, amerikai elnököt még kevésbé. Így vagy úgy, de a véglegesség fogalmát Elon Musk úgy tűnik, nem veszi olyan komolyan, mint a cég előző vezetése tette: bő két hete szavazást indított saját oldalán, ahol minden Twitter-felhasználó szavazhatott: a válaszadók 51,8%-a támogatta Trump "visszaállítását", Musk pedig így is tett - a @realDonaldTrump fiók mára ismételten elérhető. 

A szavazásra bezúdult több, mint 15 millió voks, Musk szerint több, mint 130 millióan látták a szavazást, és egy következő tweetben egyértelműsítette: "Az emberek döntöttek - Trumpot visszahelyezzük."

De mi van Trumppal?

A Trump-ügy igazi identitáskérdéssé kezd válni a Twitteren és környékén, mindenkinek van véleménye azzal kapcsolatban, de a főszereplő még nem nyilatkozott egyértelműen: mit lép Trump?

A korábbi elnök ugyanis az eltelt bő 1 évben nem unatkozott: még letiltásakor bejelentette, új social platformot alapít. A cég megalakult, a platform pedig tavaly év végén működni is kezdett és a republikánus körök várakozásaival ellentétben nem szólt túlságosan nagyot. Jellemzően Trump-pártiak és politizálni vágyók használják a TruthSocial névre keresztelt felületet, amelyet Trump most nem nagyon szeretne csak úgy faképnél hagyni a bizonytalan Twitterért - túl sok idejébe és pénzébe került az új platformja felépítése. 

A TruthSocial azonban - mint már említettük - nem muzsikál még túl jól: egyelőre csak az Egyesült Államokban és Kanadában elérhető, így az ott közzétett tartalmak szinte sehogy sem jutnak a világ többi részébe, az óceánok közt rekednek. Az appal kapcsolatban egyébként sem tudunk meg túl sokat Magyarországról, a nem túl bő Wikipédia lap után megpróbáltuk letölteni azt egy VPN-szolgáltató amerikai szerveréről, de a TruthSocial így sem hozható be itthon. A Google Play-oldala viszont így már megnyílt, melyből kiderült végre pár információ magáról a platformról. 

Egyszerűen fogalmazva: ez a Twitter, csak a név különbözik. Félreértés ne essék, sosem volt a Trump-csoport célja jobb alkalmazás fejlesztése, a hasonlóságokat pedig teljesen nyilvánvalóan kezelik: a kezelőfelület, az app kialakítása, a fiókok elrendezése mind-mind a kék madárka unokatestvére lehet. 

Hasonló módszerrel találtunk híreket arról, hogyan is reagált az exelnök a gesztusra. Donald Trump a Republikánus Zsidók Koalíciójának szokásos találkozóján videóüzenetben szólt a hírekről. Elmondta,

"Nem látom értelmét a visszatérésnek, látják, hogy mennyi gond van a Twitternél, amik lehet, hogy megoldódnak, lehet, hogy nem."

A 45. elnök, aki a sajtóbeli rebesgetések szerint a 2024-es választáson ismét megméretné magát a szintén indulni kívánó Joe Bidennel szemben, köszönetet mondott ugyan Musknak, de egy másik fórumon úgy fogalmazott:

"Ne aggódjatok, nem megyünk innen sehova. A Truth Social különleges!"


Ebben pedig talán nem is téved olyan nagyot. 1,7 millió napi felhasználójával a TruthSocial az App Store sorrendje szerint a 25. a közösségi média világában, ami abszolút nem rossz teljesítmény korlátozott piacon 1 év alatt. De jóval nagyobb fogyasztói köre a Truthnak jelen állás szerint nem lesz, mert - pláne a Twitter cenzúrájának cenzúrázása után - már nem tud újat mutatni a Trump-app

Azt viszont továbbra sem kell említenünk, hogy még mindig Trumpról beszélünk, a polémia tehát valószínűleg folytatódni fog mindkét oldalon - így történik például, hogy az Apple vagy a CBS médiaóriás most a Twittert próbálja presszionálni. Egy a lényeg: hallani fogunk még a Twitterről és Trumpról is. 

A Twitter átvételéről is írtunk, méghozzá itt.

Kiemelt kép: Konstans grafika - készítette: Zs3rb0W

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!