Tájkép (döntetlen, de győztes) csata után - a világ Magyarországot ünnepli

2021.06.24

Van okunk a büszkeségre, élvezzük ki ezeket a pillanatokat, Romániától a tengerentúlig a magyarokat méltatják. 

Tegnap a magyar válogatott mindenki meglepetésére 2-2-es, legendás döntetlent játszott a világbajnok német tizeneggyel a müncheni Allianz Arénában. A magyar csapat a meccs 3/4-ben vezetett, a németeknek szinte végig futniuk kellett az eredmény után. A nemzet együtt ünnepel, a tegnapi meccs volt az év eddigi legnézettebb műsora, minden második készüléken nézték a mérkőzést. A német helyszínen ugyan voltak feszült pillanatok, de nem eszkalálódott a helyzet.

Nem túlzás azt állítani, hogy a magyar labdarúgó-válogatott egy kicsit mindenkinek a kedvence lett, aki követi az idei Európa-bajnokságot. Azok után, hogy Marco Rossi csapatát a halálcsoportba és minden idők legerősebb négyesébe sorsolták, a válogatott nemhogy nem szerepelt le, de az utolsó meccs 84. percéig továbbjutásra állt. Ekkor azonban jött Leon Goretzka, aki kiegyenlített, és ezzel megmentette az otthon játszó Németországot az újabb lebőgéstől.

A magyar csapat Münchenben is helytállt, kétszer is vezetett, de végül döntetlent játszott a németekkel.

Közös Himnusz éneklés a Városligetben | Fotó: Facebook
Közös Himnusz éneklés a Városligetben | Fotó: Facebook

A nemzetközi sajtó szerte a világban a magyar-német meccsel foglalkozott, a legolvasottabb német napilap, a Bild provokatív címmel (Kijutottunk, de senki sem tudja, hogy miért) jelentetett meg publicisztikát, kiemelve, hogy a német futball épphogy csak megúszta történetének egyik legkínosabb kudarcát. 

A Kicker sportlap szerint

"A magyarok a vezető góljuk után azt a taktikát alkalmazták, amivel a franciák ellen is kiharcolták a döntetlent. Beleálltak a párharcokba, a széleket remekül zárták, Gosensnek és Kimmichnek sem hagytak területet. A németek közel sem hozták a portugálok ellen látott formát, ötlettelenek voltak a rendkívül szervezett ellenféllel szemben." 

Nem sokkal változik az összkép olvasva a Daily Mail, a Sky News vagy a Guardian beszámolóját: az újságok online felületei szerint a magyarok bátran küzdöttek, a Sun szerint egyenesen szívszorító volt a németek egyenlítése. Az újság szerint az angoloknak egyáltalán nem kell félnie az épphogy a csoportkört túlélő Németországtól. 

Az ESPN amerikai hírügynökségnél részletesen foglalkoztak a találkozóval, a cikk szerint

Németország annak ellenére maradt életben, hogy a magyar válogatott jobban és okosabban játszott, keményebben küzdött. Jogi Löwnek egy opciója maradt, behozni rengeteg támadót, ami végül be is jött neki. Az ember ilyenkor csak reménykedni tud, hogy sikerül, és akkor ő a király, pedig erre csak akkor van szükség, amikor az alaptaktika csődöt mond. 

Szurkolói zóna a Városligetben: több, mint 10.000 szurkoló érkezett | Fotó: Facebook
Szurkolói zóna a Városligetben: több, mint 10.000 szurkoló érkezett | Fotó: Facebook

A Marcáé spanyol lap szerint

A németek elkerülték a katasztrófát a hősies magyarok ellen. A halálcsoport majdnem halálos lett Németországnak. 

Romániában is hatalmas tisztelet övezi a magyar válogatottat, a Pro Tv-től a Digisportig bezárólag mindenhol kiemelték a magyarok küzdeni akarását, több elemző egészen addig elment, hogy kivételezhetnének a magyar csapattal, bevehetnék 17. továbbjutónak. A Digisport csatornán a "Tisztelet, Magyarország" felirat volt látható. 

Az UEFA Facebook-oldalán szinte kivétel nélkül a magyarokat támogató hozzászólásokat olvashatunk, kommentelők hadai Indiától Észak-Afrikán át Svédországig magasztalják a csapatot. 

Talán szerénytelennek tűnhet, de most van mire büszkének lennünk. Gratulálunk a csapat teljesítményének, további cikkekben is elemezzük majd a meccset, itt a Konstanson. 

Kiemelt kép: Facebook - Puskás Aréna

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Nem kérdés, hogy hol az igazság: Böjte Csaba atya az elmúlt évtizedekben a Kárpát-medence, talán az egész kontinens egyik leghitelesebb emberévé vált. Nem Facebook-posztokkal, nem sírással, panaszkodással és másokra mutogatással, hanem alázatos, szeretetteljes, odaadó munkával.

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!