Tegnap óta tengeri kikötője van Magyarországnak

2021.01.30
Szíjjártó Péter Krk-ben 2021. 01. 29-én. | Fotó: Facebook
Szíjjártó Péter Krk-ben 2021. 01. 29-én. | Fotó: Facebook

Triesztben egy közel fél kilométeres partszakaszt vett meg a kormány, hogy bekapcsolódhasson a tengeri kereskedelembe. Részletek a cikkben.

Másfél éves tranzakciós procedúra után igazából már január elsején az állam tulajdonába került a 300 méteres kikötő, melyet 131 millió euróért vásárolt koncessziós üzemeltetéssel a kormány. Triesztben a 32 hektáros területen a magyar vállalkozások is teret kapnak majd az exporttevékenységekhez, melyek főleg Afrika, az arab országok és Kína felé gyorsulhatnak fel. A kikötői forgalom egy év múlva indulhat meg, addig ugyanis felújítják a területet, és örökségvédelmi eljárást is lefolytatnak a hatóságok. 

A trieszti kikötő felülnézetből. | Fotó: Wikipédia/jomagyar.hu
A trieszti kikötő felülnézetből. | Fotó: Wikipédia/jomagyar.hu

Trieszt mellett a horvátországi Krk-ben is magyar érdekeltség létesült: tegnap nyílt meg Magyarország első LNG-terminálja, mellyel Magyarország és Horvátország gazdasági együttműködése mélyült el. Azért számít történelminek a tegnapi átadás, mert Magyarország ezzel már két irányból juthat energiához: immáron érkezhet gáz Amerikából is, nemcsak Oroszországból. Az első cseppfolyósított gázszállítmány már meg is érkezett Washingtonból. Évente 250 millió köbméternyi cseppfolyósított gázra szerződtek az elkövetkező időszakban. 

EZEKET IS AJÁNLJUK!

A világ érdekes. Kövesd a Konstans oldalát a Facebookon is!

Közzétette: Konstans – 2021. szeptember 1., szerda

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!