Tegnap óta tengeri kikötője van Magyarországnak

2021.01.30
Szíjjártó Péter Krk-ben 2021. 01. 29-én. | Fotó: Facebook
Szíjjártó Péter Krk-ben 2021. 01. 29-én. | Fotó: Facebook

Triesztben egy közel fél kilométeres partszakaszt vett meg a kormány, hogy bekapcsolódhasson a tengeri kereskedelembe. Részletek a cikkben.

Másfél éves tranzakciós procedúra után igazából már január elsején az állam tulajdonába került a 300 méteres kikötő, melyet 131 millió euróért vásárolt koncessziós üzemeltetéssel a kormány. Triesztben a 32 hektáros területen a magyar vállalkozások is teret kapnak majd az exporttevékenységekhez, melyek főleg Afrika, az arab országok és Kína felé gyorsulhatnak fel. A kikötői forgalom egy év múlva indulhat meg, addig ugyanis felújítják a területet, és örökségvédelmi eljárást is lefolytatnak a hatóságok. 

A trieszti kikötő felülnézetből. | Fotó: Wikipédia/jomagyar.hu
A trieszti kikötő felülnézetből. | Fotó: Wikipédia/jomagyar.hu

Trieszt mellett a horvátországi Krk-ben is magyar érdekeltség létesült: tegnap nyílt meg Magyarország első LNG-terminálja, mellyel Magyarország és Horvátország gazdasági együttműködése mélyült el. Azért számít történelminek a tegnapi átadás, mert Magyarország ezzel már két irányból juthat energiához: immáron érkezhet gáz Amerikából is, nemcsak Oroszországból. Az első cseppfolyósított gázszállítmány már meg is érkezett Washingtonból. Évente 250 millió köbméternyi cseppfolyósított gázra szerződtek az elkövetkező időszakban. 

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!