Terror Franciaországban - tények, háttérinformációk

2020.10.30

A támadó késsel ölt meg 3 embert, egyiküket lefejezte.

Három ember meghalt abban a késeléses terrortámadásban, amelyet Nizzában követtek el a városi Notre-Dame katolikus székesegyház közelében, illetve magában az épületben. A Reuters információi szerint az egyik áldozatot, egy nőt gyakorlatilag lefejeztek.

A Le Figaro szerint az egyik női áldozat kora reggel imádkozni ment a székesegyházba, neki átvágta a torkát az elkövető, szinte lefejezte. A férfi áldozat a sekrestyés volt, akinek ugyancsak a torkát vágta el, a harmadik áldozat pedig egy nő, aki több késszúrást követően a támadás után még átjutott a szomszédos kávéházba, ott veszítette életét. 

A francia hatóságok péntek reggel őrizetbe vettek egy 47 éves férfit, akiről azt feltételezik, hogy kapcsolatban állt a merénylet elkövetőjével - írta meg a Reuters a BMF TV rendőrségi forrásokból származó hírét idézve.

Lampedusán keresztül érkezett Európába, majd az olasz Vöröskereszt papírjaival jutott el Franciaországba október elején a nizzai merénylő, akit jelenleg kórházban ápolnak, az állapota válságos - közölte esti sajtótájékoztatóján Jean-Francois Ricard terrorelhárítási ügyész az MTI szerint.


Beszámolt róla, hogy a 21 éves Brahim Ausszauinál a merényletben használt kés mellett két másik kést is találtak, valamint az iszlám szent könyvét, a Koránt, továbbá két telefont. Még vizsgálják, hogy a férfinak voltak-e bűntársai. Egyelőre annyit tudni, hogy az elkövető nem volt a terrorelhárító szolgálatok látókörében.

Franciaországban iszlamista szélsőségesek 2015 óta eddig több mint 250 terrortámadást hajtottak végre, ezek közül az egyik legsúlyosabb szintén Nizzában történt: 2016. július 14-én, a francia nemzeti ünnepen kamionnal hajtott az ünneplő tömegbe egy ugyancsak tunéziai származású férfi. A támadásban 86-an vesztették életüket, az elkövetőt végül lelőtték.

Forrás: Index.hu, Reuters

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!