Több tízezres misével kezdődött az Eucharisztikus Kongresszus

2021.09.05

Exkluzív fényképgaléria a helyszínről.

Az eucharisztia a forrás, amelyből a keresztények élete és küldetése táplálkozik - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vasárnap az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) nyitó szentmiséjén. 

A bíboros a szertartás elején mondott köszöntőjében úgy fogalmazott: adja Isten, hogy a kongresszus hetében 

"különösen is átérezzük, hogy Krisztus velünk van az Eucharisztiában, nem hagyja magára az egyházat, a népeket, az emberiséget".

Erdő Péter külön köszöntötte Angelo Bagnasco bíborost, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnökét, a megnyitó mise főcelebránsát, azt a mintegy ezerkétszáz gyereket, aki a szentmisén volt elsőáldozó, valamint Hilarion volokolamszki metropolitát, a Moszkvai Patriarchátus külügyi hivatalának vezetőjét. 

Angelo Bagnasco bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke homíliájában kiemelte: az egyházban, tagjainak minden gyengesége és bűne ellenére, ott ragyog Krisztus világossága.

A bíboros a Hősök terét megtöltő hívekhez szólva hangsúlyozta: "e meghatóan hatalmas gyülekezet hangja alázattal és boldogan igyekszik megszólítani Európa népeinek szívét", és azon túl is, mindenkiét.

Hozzátette: a hívők hangját felerősíti a Szentlélek, aki így szól a modern emberhez: 

"nem vagy egyedül egy ellenséges világmindenség közepén, (...) nem vagy egyedül a szabadság és örökkévalóság iránti szomjúságoddal. Bárhol is tartózkodsz, (...) Isten szeretettel tekint rád".

Angelo Bagnasco azt is mondta: az eucharisztia átlép minden magányon, minden távolságon, minden közönyön. (MTI)

A Konstans helyszíni fotógaláriája alább tekinthető meg. 

A képre kattintva galéria nyílik.

Kiemelt kép: Ókovács Benedek/Konstans

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!