Történelmi időket élünk!

2020.12.17

Vajon hogyan fogunk mesélni 2020-ról?

2020 senkinek nem lesz a kedvenc éve (kivéve a vírusmániás, polgárháborút kedvelő furcsa embertársainknak, nekik tényleg a kedvében jár 2020), hiszen kirobbant egy olyan történelmi világjárvány, amely a modern kor egyik legnagyobb eseménye. 100 éve nem kellett az emberiségnek ilyen szintű fenyegetéssel felvennie a harcot. A spanyol nátha óta pedig gyökeresen megváltozott a világ. Ami akkor elszigetelt volt és a vándorutakon terjedt lassan, az ma a világot átszövő kereskedelem és közlekedés miatt napok alatt jutott el a Föld minden pontjára. Most úgy tűnik, hogy a kutatók és az egészségügy lassan képes lesz legyűrni a vírust, de nem csak ezt kaptuk 2020-tól: Amerikában - bárki bármit mond - hosszú hónapokon át harcoltak egymás ellen az emberek (van, ahol ma is), Hegyi-Karabah térségében háború tört ki, sajnos több terrortámadás is történt, akár közel hozzánk is (bécsi terrortámadás). Lezajlott/zajlik az amerikai történelem legvitatottabb és kiélezettebb választási küzdelme, és nem elég a sok politikai és fegyveres konfliktus, de népszerű, közkedvelt személyektől is el kellett idén búcsúznunk. A járvány lélektani hatásait pedig nem is ismerjük, de hosszútávon több generáción is otthagyja a COVID a vízjelét.

Félreértés ne essék, nem áll szándékomban 2020-ra dühösnek lenni, hiszen természetesen rengeteg jó dolog is történt, de az vitathatatlan, hogy nem egy szokványos év volt.

Akik most élünk, a nagy koronavírus járványként fogunk visszaemlékezni unokáinknak, vagy úgy, hogy 2020 volt az első év a járványok időszakában? Hogyan fogja a történelem értékelni a polgárháborús hangulatot és a politikai oldalak soha nem látott egymásnak feszülését? Hogyan fogunk mi emlékezni erre az évre?

2020 - akármilyen is volt - a végéhez közeledik, mi pedig reménykedünk, hogy 2021 a járvány végleges legyőzéséről, a felszabadulásról, a közösségi élményekről fog szólni. 

Jó kis év volt ez, de 2021 lehetne jobb :) 


EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!