Új vírustörzs jelent meg, Európa újra zár

2020.12.21

Nyugtalanító hírek érkeznek Nagy-Britanniából, ahol a fertőzőbb törzset azonosították.

70%-al gyorsabban terjed a koronavírus nemrég beazonosított törzse, mely szeptember óta van jelen Dél-Angliában. Az új törzs mostanra a fertőzöttek 2/3-áért felelős, és sokkal gyorsabban terjed. Látható, hogy a vírus mutációjával "menekülni próbál" a vakcina elől, de a kutatók szerint lehet megoldás a problémára. A vakcinákat hasonlóan az influenza elleni oltásoknál, kalibrálni kell majd, hogy alkalmazkodjanak a vírus módozatai ellen. 

Nagy-Britannia haladéktalanul teljes országlezárást hajt végre, a karácsony is a korlátozások áldozatául esik. Európa országai pedig folyamatosan jelentik be, hogy nem engednek gépeket Angliából leszállni. Ma délelőtt a magyar kormány is döntött a kérdésben: repülőgépek Angliából még üzleti céllal sem szállhatnak le hazánkban ma éjféltől. A vírustörzs Müller Cecília szerint idővel hazánkban is megjelenhet majd. A reptereken közben szerte Nagy-Britanniában óriási a káosz, az utasok a földön alszanak, mivel az országok között rekedtek. 

Utasok várakoznak járatukra, ami a COVID-káosz miatt késik.  Fotó: NBC News
Utasok várakoznak járatukra, ami a COVID-káosz miatt késik. Fotó: NBC News

Közel az oltás

December 28-án kezdődik meg nagy valószínűséggel az egészségügyi dolgozók oltása itthon, 30.000 dózis érkezik hazánkba akkorra. Több százezren jelentkeztek már a vakcinára, a kereslet tehát óriási. Az oltás ingyenes lesz és nem kötelező. 

Szenteste egyszeri könnyítés jön

A kormány a mai ülésén arról is határozott, hogy decmber 24-én éjjel nem lesz kijárási tilalom és a családok 10 fős keretébe a 14 év alatti gyermekeket nem kell beleszámolni. Határozottan kérnek mindenkit továbbá, hogy ne utazzanak el otthonról, csak, ha nem megoldható másképp az ünneplés. December 25-től visszaáll a szigor, ami jelenlegi állás szerint január 11-ig biztosan maradni fog. 

Borítófotó: LBC.com

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!