Az író, aki a Ceaușescu rendszer borzalmait dolgozza fel műveiben

2022.04.26

Csender Levente kortárs író váci látogatásáról Sebesi Zsuzsannát, a váci Piarista Gimnázium magyar szakos tanárát, a program szervezőjét kérdeztük.

Egy éves a Konstans.
Olvass minket, segítsd a fennmaradásunk!

Április 21-én rendhagyó irodalomóra keretében látogatott el a váci piaristákhoz Csender Levente, a Böjte Csaba-féle Füveskönyvek és számos további mű megalkotója. A duplaórán megtartott eseményen életéről, gyermekkoráról és terveiről mesélt a diákoknak.

Arról, hogy miért pont Csender Leventét hívták meg, Sebesi Zsuzsanna tanárnő azt mondta, hogy több oka is van, de a legfontosabb, hogy az év végi vizsgák 12 tételének kortárs szerzői közül osztálya Csender mellett tette le a voksát. Az érettségi követelmények mellett pedig külön érdekes az, hogy az író erdélyi származású és gyermekkori élményei mély nyomot hagynak írásművészetében. Megtudtuk azt is, hogy Csendert a tanárnő egyetemi tanulmányaik óta ismeri.

2016-ban is meghívtuk már az iskolába az akkor érettségiző osztályomhoz, az az alkalom is nagyon jól sikerült, így bátran vágtam bele ennek a megszervezésébe is.

- mondta Sebesi Zsuzsanna.

Csender Levente sokat mesélt gyermekkoráról, arról, hogy hogyan lett író. A beszélgetés folyamán arra is fény derült, hogy milyen a kortárs költők élete és honnan merít ihletet műveihez. Szóba került gyermekkorának számos élménye, például az, hogy milyen magyarként a román, illetve székelyként a magyar világban. Más könyveiben egyébként több alkalommal jelenik meg ez a motívum. 

Csender beszélt családjáról is, például autista gyermekének neveléséről. Megosztotta mindennapjaik érdekességeit, de mesélt legutóbbi projektjéről is: a szerző műve ugyanis a népszerű, több kiadást megért Füveskönyv, melyben Böjte Csaba ferences szerzetessel beszélget. A kétkötetes széria után most Csaba testvér életrajzi könyvén dolgozik. Bemutatta eddig megjelent könyveit és beszélt további terveiről is.

Olyan volt, mint egy különleges pályaorientációs nap: színesen, élményszerűen tudhattunk meg érdekességeket. 

- mondta Sebesi Zsuzsanna.

Arra kérdésre, hogy 6 év múlva is meghívja-e majd Csender Leventét, sokat sejtetően csak így válaszolt a tanárnő: "Mindenképp, de lehet, hogy még előbb is!"

Kiemelt kép: Csender Levente 2022. 04. 21.-én Vácon - Fotó: Konstans

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!