Kalazanci Szent József szabadságharcra hív 

2021.11.23

A piarista rend alapítója nem egy csnedes öregúr volt, hanem igazi szabadságharcos - Patrocínium 2021.

Ünnepi szentmisével, díjak átadásával és a piarista Ki?Mit?Tud? döntőjével köszöntötte a Váci Piarista Gimnázium a rend alapítóját, Kalazanci Szent Józsefet. 

Minden évben kétszer ünnepli alapítóját a piarista rend. Egyházi emléknapja augusztus 25-én van. Mivel ez iskolai szünetre esik, így a piarista iskolákban november végén tartják Kalazanci Szent József pártfogásának ünnepét, a patrocíniumot. Céljuk, hogy a diákokkal körülvéve is megemlékezhessenek az "összes keresztény népiskola mennyei pártfogójáról", ahogy Kalazanci Szent Józsefet 1948 óta XII. Piusz pápa rendelkezésére tisztelik. 

A Váci Piarista Gimnázium idén - egy vírusos évkihagyás után - ismételten személyesen emlékezett. November 23-án reggel két helyszínen tartottak ünnep iszentmisét, melyen a gimnázium összes osztálya részt vett (a kettébontásra a székesegyház felújítása miatt volt szükség). 

A szentmiséket követően is két síkon zajlottak a programok: az alsó két évfolyam a gimnáziumban maradt, ahol játékos Kalazanci-vetélkedőn vehettek részt. A további évfolyamok a Madách Imre Művelődési Központ nagytermében - szakmai zsűri részvételével - élőben követték a Ki?Mit?Tud? döntőjét. Az elődöntőkből 13 nevező jutott be, 

a zsűri döntése alapján az első helyezést Komáromi Blanka, 

a második helyezést Benkenstein Sebastian, a harmadik helyet megosztottként Hárs Róza és Birkás Bíborka kapta. Különdíjas lett a nagysikerű rézfúvós kvartett, de minden induló részesült díjazásban. 

Átadták az iskola egyik legnagyobb elismerését, a Migazzi Kristóf-díjat is: az öt éve alapított érdemrend idei díjazottja is Komáromi Blanka lett, aki széki sirató népdalokat énekelt. 

A délelőtti program során felléptek az iskola színjátszói is, előadásaikat hamarosan teljes egészében feltöltjük YouTube-csatornánkra. Az alábbiakban a szentmise képgalériája. 

Kiemelt kép: Ókovács Benedek/Konstans

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Nem kérdés, hogy hol az igazság: Böjte Csaba atya az elmúlt évtizedekben a Kárpát-medence, talán az egész kontinens egyik leghitelesebb emberévé vált. Nem Facebook-posztokkal, nem sírással, panaszkodással és másokra mutogatással, hanem alázatos, szeretetteljes, odaadó munkával.

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!