Megújul a váci Piarista Gimnázium homlokzata

2022.04.07

170+130 millió forintos támogatásból szépülhet meg a több mint 300 évre visszanyúló intézmény épületének homlokzata.

300 millió forintos fejlesztést jelentett be Vácon Rétvári Bence azóta újraválasztott képviselő és Kalász Ákos, a váci Piarista Gimnázium igazgatója. A projekt 2024-25-re fejeződhet be az előzetes tervek szerint. 

"A piaristák három évszázada vannak jelen Vácon, és tanítják a diákokat tudásra, jó erkölcsre. A Váci Piarista Gimnázium és Kollégium homlokzata a következő két évben a kormány 300 millió forintos támogatásából tud megújulni." 

- fogalmazott Facebook posztjában a képviselő még április 1-jén. Hozzátette: "a felújítás környezetbarátabbá is teszi az épület üzemeltetését, és a városképet is feldobja."

Megkérdeztük az iskola igazgatóját is a fejlesztéssel kapcsolatos tervekről. Kalász Ákos megerősítette: a tervek szerint valóban megújul a gimnázium homlokzata, de a főépület belső kialakítását is szeretnék újragondolni. Az igazgató kiemelte:

"Meg kell találni a megfelelő arányt a történelmi hagyományaink őrzése és a jövőbemutató fejlesztés között."

A homlokzat felújításához Magyarország Kormánya nyújt támogatást, 2 év alatt összesen 300 millió forint értékben. Kalász Ákos most úgy tervez, hogy a fejlesztés 2024-25 magasságában érhet végéhez. Hozzátette: a tervek megalkotásánál ésszerűen, a támogatással megfelelően és szigorúan gazdálkodva fognak eljárni, mert számos tényező kisiklathatja a beruházást (építőanyagárak emelkedése, válság, háború).

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!