Te Deum 2022: hálát adtak az évért a váci piaristák

2022.06.18

Ünnepi szentmise előzte meg a bizonyítványosztást és zárta le a tanévet. Sor került az iskolai díjak átadására is és több tanárt is elbúcsúztatattak. 

Június 15-én, szerdán tartották a váci Piarista Gimnázium Te Deum hálaadó szentmiséjét, azaz szentmiséit, mivel a váci székesegyház felújítása miatt csak két templomban férnek el a piarista diákok. Az alsósok a Fehérek templomában, a felsősök a Szent Anna piarista templomban vettek részt szentmisén ugyanabban az időben, az utóbbi szertartás kiegészült az iskolai díjak átadásával és két tanár, két szerzetes elbúcsúztatásával is.

A szentmisét megelőzően olyan rangos iskolai díjakat adtak át, mint a Kalazanci, a Sík Sándor- vagy a Kollonitz Zsigmond nevét viselő elismerések. 

Labancz Zsolt SP szentbeszédét három élményre fűzte fel, félretéve ezzel előre megtervezett prédikációját. 

A mise végén sor került két szerzetestanár, Nemes György és Labancz Zsolt Tanár Urak búcsúztatására. Kalász Ákos igazgató méltatásukat követően egy az iskolát ábrázoló emléket nyújtott át mindkettejüknek. Nemes György a váci Piarista Gimnázium újraindulása óta tanított, s mostantól felhagy tanári tevékenységével. Nemes atya mindazonáltal a misén is elmondta, szeretettel vár mindenkit, aki tanácsért fordul hozzá. Labancz Zsolt korábbi tartományfőnök is több évet tanított Vácon, jövő évtől azonban az osztrák piarista tartomány rendfőnökeként számítanak munkájára. 

A 2022/23-as tanév szeptember elsején, csütörtökön kezdődik a Veni Sancte szentmisével. 

Kiemelt kép: Ókovács Benedek/Konstans

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!