Trastevere projekt - változtasd meg a világot!

2022.05.17

Piaristák fogtak össze a világban, hogy azon javíthassanak.

A Trastevere program az a Kalazanci Szent József által inspirált projekt, amely 2020 óta ad lehetőséget magyar és külföldi piarista diákoknak, hogy véghez vigyék ötleteiket a világ jobbá tétele érdekében. Az utóbbi két évben közel két tucat projekt született magyar piarista diákok kezdeményezésére.

"A világot meg lehet változtatni, de csakis a nevelésen keresztül. 
A nevelést meg lehet változtatni, de erre csak a tanárok képesek.
A tanárokat pedig csak a diákok tudják változásra bírni."

- ezt üzente Pedro Aguado, a piarista rend generálisa arra buzdítva a piarista diákokat, hogy merjenek cselekedni, felelősséget vállalni. Ezért hívta életre Ferenc pápával együttműködve a Trastevere programot, amelyben a piarista diákok lehetőséget kapnak arra, hogy ötletüket megvalósítsák.

Célja, hogy mi, diákok alakítsuk, tegyük jobbá a világot, bátran kezdeményezzünk változásokat, legyük aktív, formáló emberek, akik észreveszik a világban önmagukat és lehetőségeiket is. Megtanuljunk együttműködni, csapatban dolgozni, elfogadni, meghallgatni egymást. Rengeteget fejlődhetünk ezalatt a kommunikáció, előadóképesség és szervezési készségek terén is.

De ehhez nyitott szívvel és szemmel kell járnunk, hogy észrevegyük a körülöttünk lévő problémákat. Bátornak és kreatívnak kell lennünk, hogy bele merjünk vágni. Természetesen nem vagyunk magunkra hagyva: ez a négy lépés ad biztonságos keretet projektünk folyamatához:

Az első lépésben egy problémát észlelünk, amely valóban nehézséget okoz nekünk vagy környezetünknek. Fontos, hogy tényleg változtatni akarjunk rajta. (Ilyen lehet például az éhezés, vagy a pazarlás, szemetelés, még inkább a szemét termelése.) Majd alaposan utána kell járni a probléma forrásának. Érdemes kutatni az interneten, de az érintetteket is fontos megkérdezni.

A második állomás az ötletelésé. Engedjük szabadon képzeletünket! Minél több az ötlet, annál valószínűbb, hogy megtaláljuk a sok közül azt, amelyik tényleg a problémán segít.

Majd nincs más hátra, mint megvalósítani az ötletünket. Ehhez tanáraink, diáktársaink segítséget is bátran kérhetjük.

Végül, hogy a körülöttünk lévőket is inspiráljuk, érdemes kisfilmet készíteni az eredményről és projektünk folyamatáról. De nem ez az egyetlen módja a megosztásnak: plakátokon, prezentációkon keresztül is népszerűsíthetjük ötletünket.

Ha szeretnél többet megtudni erről, tekintsd meg a Trastevere hivatalos oldalát, vagy nézd meg a korábbi projektek videóit itt, hogy jövőre te is belevághass a sajátodba!

Kiemelt kép: Róma Trastevere nevű kerülete, mely a Vatikántól délre található. A név a trans Tiberim kapcsolatból ered, jelentése: "a Tiberisen túl". | Fotó: Luggagehero

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Mindenszentek ünnepe kötelező ünnep, azaz minden katolikus hívőnek kötelező a szentmisén való részvétel. Emellett november elseje 2000 óta Magyarországon munkaszüneti nap.

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!