USA: Anarchia, tüntetések, rendőri túlkapások - mik a tények?

2020.06.02

Bizonyára sokan hallottak már arról a szomorú történetről, aminek nyomán már több napja zavargások és tüntetések zajlanak szerte Észak-Amerikában. Járjuk körbe a tényeket időrendben!

  • Május 27: felkerült egy internetes portálra egy videó, amelyen látható egy rendőri intézkedés. A földre tepert férfi, George Floyd segítségért kiabál az intézkedés alatti percekben, mert az egyik rendőr folyamatosan a nyakán térdel. "Nem kapok levegőt!" - hallható többször is a felvételen. Néhány perccel később mentőt hívtak Floyd-hoz, akit kórházba is szállítottak. A kórházban azonban már nem tudták életét megmenteni. 
A képen a földön fekvő George Floyd
A képen a földön fekvő George Floyd


  • Minneapolis városában már aznap este tüntetések kezdődtek. A demonstráció fokozatosan csapott át zavargásba, éjjel több üzletet, gépjárművet felgyújtottak és kiraboltak, a rendőrörsöt is lángokban állt.
  • Másnapra több másik városban és államban is hasonló zavargások robbantak ki, az interneten futótűzként terjedő videókon látható, amint a tüntetők hordják ki az áruházak tartalmát. Május 28-án kivezényelték a Nemzeti Gárda 500 fős alakulatát. Ohaióban a tüntetők a parlamentnek rontottak.
  • 4 nappal a sajnálatos haláleset után letartóztatták az elkövető rendőrt is, az erőszakhullám viszont nem csillapodott: a demonstrálók lőni kezdtek a rendőrökre, több államban is kifejezetten a rendfenntartók ellen irányultak a támadások. Egy ember meghalt, amikor egy ismeretlen belelőtt a tömegbe. Több rendőrautót felgyújtottak, New York-ban is a rendőrök ellen támadtak. Több államban kijárási talalmat rendeltek el.


  • Ekkora már Minneapolis teljes Nemzeti Gárdáját, 2500 katonát mozgósítottak, amire nem volt példa a második világháború óta. Washingtonban Donald Trump elnököt terrortámadásokkor használandó óvóhelyre menekítették, a környéken felgyújtottak egy templomot a zavargások közben. 
  • Donald Trump a szélsőbaloldali szervezeteket jelölte meg a zavargások felbújtójaként, kijelentette, hogy az Antifa Mozgalmat terrorszevezetté nyilvánítja és betiltja. Az elnök szerint az agresszív tüntetők meggyalázzák George Floyd emlékét.
  • A valószínűleg a halálért felelős rendőrről kiderült, már többször is intézkedtek vele szemben agresszió, erőszak miatt. Floyd testvére arra kérte a tüntetőket, hogy hagyjanak fel a zavargásokkal.
Az Antifasiszta akció tagjai Minneapolisban egy tüntetésen. Forrás: The San Diego Union Tribune
Az Antifasiszta akció tagjai Minneapolisban egy tüntetésen. Forrás: The San Diego Union Tribune

Kitérő: Az Antifa (hosszabb nevén Antifasiszta Akció) Németországban jött létre. A mozgalom jelképei a piros-fekete zászlók, 1923-ban alakult meg először, ultrabaloldali nézeteket valló csoportosulás. Eszközöket nem válogatva harcol a fasizmus és a rasszizmus ellen, ezért éri gyakran kritika a mozgalmat.

Egyenlőre nem tudni, mi lesz az események vége, ugyanis jelenleg is tartanak a lázongások a rendőrség és a rend ellen. Egy biztos: az erőszakhullám senkinek sem tesz jót.

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!