Használaton kívüli, indokolatlan, omladozó - mi van a Karacs Teréz kollégium egykori épületével?

2022.09.25

Több évszázad története, kommunista évtizedek, egy hely, ahol a váci polgármesternek is állt háza. A Karacs, Vác ikonikus épületének története a Konstanson!

Új sorozatot nyitunk meg ezzel az írással a Konstanson. A Helyek Vácon-sorozat cikkeiben helytörténeti és szubjektív szempontjaink alapján mutatjuk be Vác legérdekesebb helyeit, amelyekről szinte sehol sem hallani. Vágjunk is bele!

A történelmi Vác egyik központja a Konstantin tér, amelybe különleges, háromszöges-alakban torkollik bele a Budapesti főút. A környék a város legszebb területei közé tartozik: nem messze innen a Géza király téren, a középkori váci vár alapterületén magasodik a nemrég felújított Barátok-temploma és a Kilátó Központ, itt található a Váci Egyházmegye központja, a váci püspök palotája is. A Konstantin tér ékköve a mesés, késő barokk stílusban felépített, éppen felújítás és restaurálás alatt álló székesegyház, de több egyházi iskola és főiskola is található a téren. Az épületek szinte mindegyike műemlék jellegű. Turisztikailag is frekventált területről van szó, egyvalami viszont jelen állapotával ezen harmonikus környezet ellen tiltakozik. Mit tiltakozik, karmol, üvölt, rikít, az ellenkezés minden formáját kimeríti. Igen, a célkeresztben ma a volt Karacs Teréz Kollégium egyre romló állapotú szocialista megoldásokkal felépített tömbépülete.

Az egykori diákszálló épületéről a szocializmus művészetének kedvelői (ha vannak ilyenek, jelentkezzenek) sem mondhatnak el túl sok jót. Mai állapotában jelzők sokaságát lehet használni az épületre, úgy mint böhöm, irdatlan, ormótlan, robosztus, stílustörő - a sort ne is folytassuk, elvégre nem nyelvészkedni vagyunk itt. Kezdjük viszont kicsit korábban.

A Karacs előtti idők

Korántsem egyszerű egy ilyen épület, terület múltját feltárni, a jó hír viszont az, hogy a válaszok megvannak, ha tudjuk, kit kell kérdezni. Első körben a Váci Püspöki és Káptalani Levéltárat kerestük, ahonnan Varga Lajos segédpüspök sietett segítségünkre.

"A téren állt Szent Rókus szobra, mely most a püspöki palota előtt van. Talán kántorház állott a kollégium helyén."

- válaszolta kérdésünkre Varga Lajos.

Ezen információknak részben ellentmondó válaszokra bukkantunk a Vácról készült XIX. századi kataszteri térképeken.

A XIX. század végi kataszteri térkép szerint lakóházak voltak a (Karacs Teréz Kollégium - a szerk.) helyén, méghozzá a 82-83-84. számúak; látszik, hogy a 85. számú a kollégium előtti kis füves területen állt. Ezeknek a házaknak az egyikében akár kántor is lakhatott, erről nem találtunk forrásokat.

A Pest Megyei Hírlap 1970. aug. 28-i cikkében többet is meg lehet tudni ezekről a bizonyos házakról. A cikkben ezt írják:

"Épül a kollégium. A városi tanács lebontotta a Mártírok útja 8. számú, volt Inczédy-lakóházat. A lakókat elköltöztették és rövidesen megkezdik az épület lebontását. Ide és a múzeum előtti háromszögletű területre tervezik Vác új, 255 férőhelyes diákkollégiumát. A IV. ötéves terv idején épül majd fel, 22 millió forintos költséggel."

Az Inczédy-Freysinger különben neves páros, Inczédy-Meiszner János Vác polgármestere volt (piarista diák, akkor még csak Meiszner, apja ugyanis Meiszner volt, anyja Inczédy, 1934-ben vette fel az Inczédy-Meiszner nevet), felesége Freysinger Anna, a jegyzőnek, Freysinger Lajosnak volt a lánya.

A kollégium mögött lévő Freysinger utcát róla nevezték el, az utca tehát egykori háza emlékét is őrzi.

1975-ben fel is avatták hát az új épülettömböt, aminek elnevezése körül is voltak változások.

Kollégium Vácon

Karacs Teréz, pedagógus, író a 19. század egyik fontos nőalakja volt, a hazai nőképzés úttörőjeként tartották és tartják számon máig sokan. Eredetileg viszont nem az ő nevét viselte az intézmény, volt kézenfekvőbb megoldás egy leánykollégium elnevezésére.

Komócsin Zoltán a kommunista éra egyik tisztséghalmozó politikusa, volt a KISZ központi titkára, a Népszabadság főszerkesztője és az MSZMP Pártbizottságának is megbecsült tagja volt. Az 1956-os forradalom idején Hajdú-Bihar megyében lépett fel a forradalmárokkal szemben, ami jól illusztrálja dogmatikus kommunista eszméit. Sokan úgy hivatkoztak rá, mint "aki balról előzte Kádárt". 1974-ben váratlanul érte a halál. 

Az intézmény építészetileg is szorosan kapcsolódott a 60-as években emelt egészségügyi szakközépiskolához, amiben 1986-tól már az I. Géza Király Közgazdasági középiskola működött. A rendszerváltást követően az épület koedukált diákszálló lett, amit 1989-ben neveztek át Karacs Terézre.

Az ingatlan mellett található egy füves terület is, amelynek egyik végében Bottyán János, azaz Vak Bottyán kuruc generális lovas szobra látható.


Az intézmény több, mint háromévtizedes fennállása során beleíródott a környék történelmébe. Aktív volt a diákélet, sokaknak kötődnek jó emlékeik az itt eltöltött évekhez. A környéken járva több járókelőt és lakost is kérdeztünk az épület múltjáról, akik hasonlóan kedves emlékeket idéztek fel, bár voltak olyanok is, akik az olykor előforduló hangzavarra panaszkodtak. 

Saját kategóriájában korántsem volt utolsó a Komócsin vagy Karacs Kollégium: bezárásakor is 255 férőhellyel rendelkezett, voltak saját kiszolgáló-helyiségei, ebédlője is.

A Géza király téren működő képkeretezőben megtudjuk, hogy az épület bezárása után több évvel is voltak itt munkálatok, de az építkezések mind leálltak. "Néha még most is látunk itt egy-két munkást, akkor dolgoznak itt pár napot, majd odébbállnak" - mondja a képkeretező, akinek információit megerősítik az itt-ott látható toldások-foltozgatások a falakon. Minden erőfeszítés ellenére az épület állapota viszont folyamatosan romlik.

A kollégiumot - amely 2004 és 2006 között a Géza király téri közgazdasági középiskolának is otthont adott - 2011-ben záratta be Vác Város Önkormányzata. A képviselő testület akkori határozata szerint az intézmény gazdaságtalanul üzemelt, feladatait pedig át lehet szervezni. Az ingatlan tehát szinte pontosan 11 éve áll üresen.

"Kicsit késni sikkes, de túl sokat késni bunkóság."

Ez az Elle Kenedy-idézet jut eszünkbe, amikor az elmúlt 11 évre gondolunk. Az Önkormányzat 2012 őszén a területet és az épületet is eladásra bocsájtotta, hiszen a város egyik legjobb környékén található. 450 millió forint volt a kezdő árajánlat, papírok jöttek-mentek, százmilliók repkedtek, de csaknem érkezett kellően elszánt befektető. Voltak tervek szálloda és apartmanok kialakítására is, de egyik sem valósult meg eddig.

"Az eredeti épület korának építészeti értékeit tükrözte, és építészeti minőséget hordozott. Az más kérdés, hogy ez az épület a műemléki jelentőségű területen és az egyházi központ mellett anno milyen üzenetet közvetített. De azt az eredeti építészeti minőséget szerettük volna, ha az új tulajdonosa a felújított épületbe is átmenti, a mai kor építészeti elemeivel ötvözve - és egyben a műemléki környezetben megfelelő alázattal fogalmazva meg azt."

- ezt már Taskovics Andrea, Vác Város Önkormányzatának főépítésze nyilatkozta a Konstansnak.

"Ebből is érezhető, hogy ez nem egyszerű építészeti feladat volt, ráadásul egy ekkora méretű épület esetén kiváltképp. Hosszú építészeti tervtanácsi és főépítészi egyeztetések során alakult ki egy olyan tömeg és homlokzati formálás, melyre a tulajdonos-csoport az önkormányzat településképi véleményét és a kormányhivatal építési engedélyét is megkapta. Ezen engedély alapján kezdődött el a kivitelezés." 

- tette hozzá, a csúszások okaira hivatkozva.

A helyiek úgy tudják, társasházzá alakítanák az épületet, de a járvány és a nehéz világgazdasági helyzet miatt elfogyott az amúgy sem tekintélyes mennyiségű lendület.

Az épület állapota viszont semmiképp sem javul az idő múlásával. Omladoznak a falak, törmelék van az épület körül, amit megközelíteni is balesetveszélyes. Egy biztos: a Karacs nem megy sehová, a probléma pedig megoldásra vár.  

Kiemelt kép: Manczur Mátyás/Konstans

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!