Itt vannak az országgyűlési választások helyi és országos eredményei

2022.04.04

A Fidesz-KDNP a választás nem végleges eredményei szerint ismételten nagyarányban győzött. Pest-04-ben Rétvári Bence erősíteni is tudott.

Frissítés: A Fidesz a csütörtöki hírek szerint további egy mandátumhoz jutott, ugyanis megkezdődött a határon túliak szavazatainak összesítése is. 

Vasárnap 19 órakor hivatalosan is lezárultak az urnák: véget értek az országgyűlési választások Magyarországon. Az első eredmények este 10 óra körül kezdtek szivárogni, erőteljes Fidesz-győzelmet előrevetítve. Éjfél környékére véglegesedtek is az arányok, a jelenlegi kormánypártok ezek szerint a 106 választókerületekből 86-ot behúztak, de ezek mellett a pártlistákat is magasan vezetik. Összesen 135 képviselője lenne jelen állás szerint a Fidesznek, ami azt jelenti, hogy kényelmes kétharmados többséget szereztek, kettővel több képviselőjük lesz az országgyűlésben.

Az alábbiakban láthatóak a Nemzeti Választási Iroda friss grafikonjai, 98-99%-os feldolgozottságnál. 

Meglepetések

Több nem várt fordulatot is hozott a választás, ezeket pontokba szedtük.

  1. Egy elemzőcég sem számolt ismételt kétharmaddal, minden intézet 5-10%-al gyengébbre mérte a kormánypártokat, mint a végleges eredmények. 
  2. Márki-Zay Péter vesztett Hódmezővásárhelyen. A Csongrád-Csanád-04-es választókerületben az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét várták befutónak, de Lázár János meglepetésszerű, nagy arányú vereséget mért rá 52-39 arányban. 
  3. Budapesten is szerzett mandátumokat a Fidesz. Az elemzőintézetek a teljes fővárost az ellenzéknek mérték, hagyományosan ugyanis a nagyvárosokban erős a baloldal. Ennek ellenére a 13-as és a 14-es választókerületben is kormánypárti vezetés van. A 14. számú körzetben induló fideszes Szatmáry Kristóf viszont csak néhány tucat szavazattal vezet, itt még beállhat fordulat. 
  4. A Mi Hazánk Mozgalom bejutott a parlamentbe. A mérések rendre 5% alá mérték a szélsőjobboldali pártot, de az országos listán 6% fölötti eredménnyel végeztek, így 7 fős frakciót alkothatnak majd. 
  5. Az ellenzék vesztett az összefogáson. A 2018-as adatokhoz képest jelentősen kevesebben szavaztak az ellenzék pártjaira, ennek okát még az ellenzék szakértői sem ismerik. Valószínűleg az egykori Jobbik-szavazók pártoltak el az Egységben Magyarországért listájától. 
  6. Egyedül értékelt Márki-Zay Péter. A közös ellenzéki lista vezetői alig-alig jelentek meg a miniszterelnök-jelölt eredményismertetőjén, sőt, az éjszaka folyamán Jakab Péter és Gyurcsány Ferenc is Márki-Zay Pétert nevezte meg főfelelősként. 


Pest-04. eredményei

Pest-megye Vác központú kerületének jelöltjeiről készített bemutatócikkünk végén jeleztük, külön beszámolunk a körzet eredményeiről. A taktikaiszavazás.hu jóslatai nem mentek sokkal mellé, de a várakozásokhoz képest is alul teljesített Inotay Gergely. A jelenlegi, 99%-os feldolgozottság adatai szerint Rétvári Bence 56%-ot (2018-ban 51,4%), Inotay Gergely, az ellenzék jelöltje pedig 33%-ot kapott. Külön érdekesség, hogy 2018-ban az ellenzéki indulók együtt összesen 45%-ot értek el, így Inotay eredménye elmarad a 2018-as ellenzéki adatoktól is. 

A választások lebonyolítása a körzetben egyébként zökkenőmentes volt, nem érkezett komolyabb rendellenességről beszámoló. A hivatalos eredményeket április 9-én hirdetik ki az egyéni körzetekben, április 22-ig pedig a listák adatai is hivatalossá válnak majd. Az új parlamentnek május 3-ig kell megalakulnia. 

Kiemelt kép: MTI
Ez a cikk politikai témájú, de nem foglal állást.
Itt olvashatsz a politikai tartalmakra vonatkozó alapszabályainkról.

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Mindenszentek ünnepe kötelező ünnep, azaz minden katolikus hívőnek kötelező a szentmisén való részvétel. Emellett november elseje 2000 óta Magyarországon munkaszüneti nap.

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!