Választás: a két váci jelölt csatája kiélezett lesz

2022.04.02

Április 3-án országgyűlési választást és népszavazást tartanak országszerte, így Pest-megyében is. Bemutatjuk a váci központú körzet két esélyes jelöltjét.

Bízunk abban, hogy minden választókorú olvasónkhoz eljutott a választás híre. Habár a Konstanson a kampányról nem számoltunk be pártfüggetlen elkötelezettségünk jegyében, a választás tényleg a nyakunkon van. Az utolsó napokig követtük viszont mindkét helyi jelölt kampányát. De hogy is néz ki a körzet, egyáltalán, mik azok a körzetek?

A magyar választási rendszer keretein belül 2 szavazattal bír minden állampolgár: szavazhat egy, a pártok által felállított országos listára, illetve egy kerületi képviselőjelöltre is. Az ország 106 egyéni választókerületre van osztva, ezek mindegyikében komoly küzdelem előzi meg a voksolást. Vác Pest-megye 4. számú választókerületében található. Idetartozik még a Dunakanyar keleti oldala, az Ipoly-partvidéke és számos további falu és község. 34 település több mint 70 ezer lakosa vehet tehát részt az egyéni képviselők megválasztásán.

A kerület hivatalos képviselőjelöltjeinek száma jóval több, mint kettő. Van indulója a Gattyán György-féle Megoldás Mozgalomnak, a Mi Hazánknak, a Baloldali Összefogásnak, a Normális Élet Pártjának és a Kétfarkú Kutyapártnak is, ezek a jelöltek viszont semmilyen mérésben sem tekinthetők esélyesnek. 

A körzetben ugyanis csak 2 indulónak van reális sansza a győzelemre: a DK, az MSZP, az LMP, a Párbeszéd, a Momentum és a Jobbik jelöltjének, Inotay Gergelynek; illetve a kormánypártok színében induló Rétvári Bencének (jelenlegi képviselő).

Inotay Gergely kampánya

Inotay Gergely tanár végzettségű, családapa, jelenleg Vác alpolgármestere. Tisztségét 2019 októbere óta tölti be, indulása az őszi ellenzéki előválasztás után vált véglegessé, miután szeptemberben 2766 szavazatot szerezve legyőzte a sződligeti Juhász Bélát. Hivatalos oldala szerint városvezetőként megtapasztalta, mire számíthatnak az ellenzéki települések: a pénzek visszatartására, a támogatások megvonására. 

Alpolgármesterségének eredményeként értékelte a felmondott városi szerződéseket, melyek szerinte túlárazottak voltak, illetve megemlítette a város pozitív pénzügyi mérlegét is.

Inotay Gergely kampányában olyan prominens országos politikusok is megfordultak, mint Dobrev Klára, Jakab Péter, Donáth Anna vagy Karácsony Gergely, a legnagyobb híre viszont Márki-Zay Péternek, a koalíció miniszterelnök-jelöltjének március 16-i látogatása bírt. A jelölt Facebook-oldala szerint több településen is tartott utcafórumokat az elmúlt időszakban: többek között Verőcén, Nagymaroson és Vácon is.

Inotay Gergely kampányeseményeiből | Fotók: Facebook - Inotay Gergely

Az említett kampánygyűlést a váci Március 15. térre hívták össze (vicces egybeesés, hogy a dátum majdnem egyezik a tér nevével). A rendezvény Karácsony Gergely, majd Donáth Anna beszédeivel indult, ezt követte Márki-Zay Péter, majd Inotay Gergely szónoklata. A tér sarka a program végére megtelt, a tömeg nagyjából 200 fős lehetett. Inotay beszédében hangsúlyozta a kormányváltás fontosságát, a hivatalos programot pedig hosszas fényképezkedés követte - bár leginkább a miniszterelnök-jelölttel kattantak a fotók. 

A jelölt egyébként tartott külön kampányzárót is, Gémesi Görgy, Gödöllő- és Matkovich Ilona, Vác polgármestere voltak az est vendégei. A váci művelődési központban megtartott eseményen humorest is volt, a központi teremben ugyan nem volt teltház, de sok érdeklődő érkezett (az eseményről nem találtunk fényképeket).

Inotay Gergely váci nagygyűlése | Fotók: Ókovács Benedek - Konstans

Inotay Gergelyt a taktikaiszavazas.hu frissülő kalkulációja 42%-ra méri, ezzel az eredménnyel Rétvári mögött végezne.

A képviselőjelöltet a naggyűlés után kérdeztük terveiről és programjáról, de nem válaszolt kérdéseinkre. 

Rétvári Bence

Az országgyűlési képviselő, államtitkát és miniszterhelyettes Rétvári kampánya tartogatott meglepetéseket. Az országban egyedülálló módon, egy retro rétesautóval járta a képviselő a választókörzet településeit. A Rétvári Rétes saját mérése szerint több, mint 12 ezer kiadott rétessel zárta a kampányidőszakot. Rétvári Bence egyébként végzettsége szerint jogász, 3 gyermek édesapja. Politikai karrierje hosszabb, mint vetélytársáé: volt a Fővárosi Közgyűlés tagja is, 2008-tól országgyűlési képviselő. A parlamenti statisztikák szerint Rétvári szólalt fel a rendszerváltás utáni országgyűlésben a legtöbbször: pontosan 2901 alkalommal.

Rétvári mozgalmas kampányt zárhat: Facebook-oldala szerint a 4-es kerület minden településén járt, a legtöbb helyen fórumot is tartott, ezekről is összeszedtünk pár képet. A rétesautó-hadművelet első ránézésre tehát sikeresen mozgatta meg a helyieket.

Rétvári Bence kampányeseményeiből | Fotók: Facebook - Rétvári Bence

Szerencsénk volt, mert Rétvári Bence is március 16-án tartotta nagyrendezvényét, a váci Madách Imre Művelődési Központban. A program meghívottja volt Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Földi-Kovács Andrea műsorvezető is. Becslésünk szerint 600-700 fős tömeg gyűlhetett össze a rendezvényen, ugyanis vaskosan megtelt a központi terem, de még a főbejárat előtti aula is. A beszédeket hosszas kulturális műsor színesítette. 

Rétvári elmondta: komoly eredményeket ért el a kerület, közel százmilliárdos fejlesztési támogatás érkezett 4 év alatt a körzetbe. Kiemelte többek között az M2-es kiszélesítését, az emeletes vonatok bevezetését, illetve számos bölcsőde és egészségház megépülését.

Rétvári Bence váci nagygyűlése | Fotók: Ókovács Benedek - Konstans

Aztán április 1-jén - talán tréfaként - váratlan villámlátogatást tett Orbán Viktor is, a miniszterelnök a kopogtatásba segített be, erről videót is megosztott. Rétvárit a taktikaiszavazás.hu 51%-ra méri, 2018-ban hasonló aránnyal nyert.

Rétvári Bencét is naggyűlésén kérdeztük terveiről. Elmondta, "az elmúlt években 78 milliárd forintnyi támogatásból fejlődhetett a körzet, miközben a baloldaliak tízmilliárdos nagyságrendben utasítottak vissza fejlesztési pénzeket." A képviselő hozzátette: 

"Az elmúlt évek építkezését szeretnénk folytatni."

Egy biztos: a választás még nem dőlt el. Április 3-án este 19 óráig mindenki részt vehet a voksoláson, mindenkit bíztatunk, hogy éljen választójogával. A Konstanson beszámolunk a végleges helyi és országos eredményekről is.

Ez a cikk politikai témájú, de nem foglal állást. 
Itt olvashatsz a politikai tartalmakra vonatkozó alapszabályainkról.

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!