Valóban Corvin János és fia sírját tárták fel - ezek a kutatás első eredményei

2021.02.07

Történelemszerető olvasók, figyelem! Fontos hír érkezett a Magyarságkutató Intézetből.

Közzétette a Hunyadiak archeogenetikai kutatásának új eredményeit a Magyarságkutató Intézek Facebook-oldalán.

Nemrég új kutatásokba kezdett a Magyarságkutató Intézet, melynek célja, hogy megállapítsák a Hunyadi-család, így Mátyás király származását. Ennek kapcsán Horvátországban feltárták Corvin János és fia, Corvin Kristóf csontvázait, és DNS-mintát is vettek belőlük.

A Magyarságkutató Intézet Facebook-oldalán írták meg:

A lepoglavai pálos kolostor főoltára előtti sírból vett csontmintákból a sikeres DNS kinyerés után a tegnapi napon meghatároztuk az egyénekre jellemző Y-STR DNS profilt. Amelyek a két mintában megegyeznek. Ezáltal a történeti forrásokat megerősítve, a genetikai adatok is az apa-fiú leszármazást mutatják. Kijelenthető, hogy minden adat arra mutat: a sírokban valóban Mátyás király természetes fia és unokája Corvin János és Corvin Kristóf nyugszik.

Ezzel meghatározásra került az a (genetikai) DNS profil, amivel a Hunyadiak valamennyi felmenőjét és leszármazóját azonosítani tudjuk.

Corvin János és Corvin Kristóf csontjainak eredetének feltárásával Hunyadi Mátyás, Mátyás király csontjait is be lehet majd azonosítani Székesfehérváron az osszáriumban, ezek a munkálatok hamarosan megindulnak. Ha sikerül bizonyítani az egyik legnagyobb királyunk eredetét, ünnepélyes újratemetésre kerülhet majd sor. Ezzel párhuzamosan Aba Sámuel és leszármazottainak kutatása is előrehaladott fázisban van. 

Forrás: origo.hu

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!