"Az ismeretanyag átadásán túl az ember lelkére is figyelnek." - Varga Levente

2021.02.11

Az öregdiák interjúk negyedik részében Varga Leventével beszélgetett Szederkényi Pál.

Visszanézve: miért érte meg a Piarista Gimnáziumot választani?

Nem én választottam a piarista gimnáziumot, szüleim vittek a nyolcosztályosba, pedig nagyon nem akartam menni. Szerencsére az odő múlásával szépen beleszoktam. Szerintem amivel több volt és más mint a többi váci gimi, az a keresztény értékrend, ami átszőtte az iskola életét, és az a családias hangulat, ami talán a nem túl nagy diáklétszámnak és szerzetestanároknak köszönhető. Volt minden héten mise az órarendbe építve, illetve ugye hittan, lelkigyakorlatok, amik tulajdonképpen felértek egy egy osztálykirándulással is egyben, kórus, színjátszó, focikupa, és még sorolhatnám. 

Összességében az ismeretanyag átadásán kívül az ember lelkére is fektettek hangsúlyt, amit természetesen akkor nem, csak később, egyetemre kerülve érzékeltem.

Mi a két legjobb élményed, emléked a Piarból?

Az egyik jelentősen a 2012-es római biciklis túra, más pedig talán a kórussal Galbács tanárnővel, amikor a Santa Maria középkori spanyol kantigákat énekeltük egy fellépésen Budán kitörő sikerrel.

Milyenek voltak a közösségek (osztály, cserkészet)?

A cserkészet és a kórus volt az a két családias közösség, ami nekem minden szempontból maradandó, életre szóló élményeket adott.

Mit kaptál ettől az iskolától, amit máshol talán nem kaphattál volna? 

Már az első válaszban írtam, hogy a keresztény értékrend, a misékkel és lelkigyakorlatokkal biztosan nagyban hozzájárult mindenki számára, hogy ma hívó katolikus vagyok. Ezt más iskola nem tudta volna megadni Vácon.

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!