Csaba testvér mellett állunk! - vélemény

2022.07.02

Nem kérdés, hogy hol az igazság: Böjte Csaba atya az elmúlt évtizedekben a Kárpát-medence, talán az egész kontinens egyik leghitelesebb emberévé vált. Nem Facebook-posztokkal, nem sírással, panaszkodással és másokra mutogatással, hanem alázatos, szeretetteljes, odaadó munkával. 

Az a gyűlölethullám, amely az örök kétkedők, a mindig okosabb panaszosok, az ismeretlen okból megsértettek felől most a ferences szerzetes felé zúdul, nemcsak, hogy komolyan nem vehető, hanem egyenesen nevetséges.

Az elmúlt napokban a sajtó kegyetlenebbik része egy valóban sajnálatos és kétségkívül elfogadhatatlan ügy révén gázol rendszeresen Böjte atyába. Szerdán érkezett ugyanis a hír, hogy a Csíkszeredai Bíróság első fokon 30 év börtönbüntetésre ítélte a Dévai Szent Ferenc Alapítvány egyik nevelőjét, miután kiderült, rendszeresen bántalmazta szexuálisan és fizikailag a rábízott gyermekeket az alapítvány két hargitai otthonában.

Azóta Csaba testvér több helyütt is nyilatkozott az ügyről, így derült ki, hogy maga tett bejelentést a hatóságoknál közvetlenül azután, hogy birtokába jutottak információtöredékek egy esetleges zaklatásról. A román nyomozószervek pedig alapos munkát végeztek, így tárták fel, hogy az elítélt K. Sz. magányos elkövető volt.

Tegyük fel a kérdést: vajon egy olyan intézményhálózat vezetője, amely számtalan otthont, intézetet, bentlakásos neveldét működtet Románia egész területén több száz alkalmazottal és gyermekek ezreivel, felelősségre vonható-e egy ilyen ügy után? A válasz röviden: nem.

De járjuk körül bővebben is a témát. Böjte Csaba azóta, hogy 32 évvel ezelőtt a dévai pályaudvaron a kolduló utcagyerekek nevelésébe kezdett egy elhagyatott kolostorban, folyamatosan dolgozott és dolgozik, hogy a jövő nélküli fiatalok egyre nagyobb közösségét a kitörési lehetőségek és a Jóisten felé terelhesse. Nem tud, ezért nem is áll ott minden nevelő mellett, hiszen ez képtelenség. 

Járja a Kárpát-medencét, otthonról otthonra látogat, miséket celebrál, közben szervez, tervez, épít, fejleszt, támogatásokért lobbizik. Hogyan is lehetne felelős egy egyébként beteg és megvetendő bűnöző tetteiért? Ezt senki sem gondolhatja komolyan.

A vétkes? Talán sokakban felmerül, hogy nem 30 évet kellett volna kapnia - itt jegyzem meg, ez a felső határ -, ugyanis kevés kiábrándítóbb bűncselekmény van, ha egyáltalán van lejjebb. Azért is gyomorforgatók ezek a tettek, mert elkövetőjük egyszerre használta ki a védtelen és kiszolgáltatott gyerekeket és használta ki a mit sem sejtő nevelők, önkéntesek, segítők hálózatának védelmét és bizalmát.

Tegyük hozzá, hogy a Szent Ferenc Alapítvány sosem tehette meg, hogy nevelőit különösebben megválogassa. Mindenkit szeretettel fogadnak, aki bármiben tud segíteni, ez pedig azért van, mert minden látogatóban keresik és rendszerint meg is találják a Jóisten képmását.

Semmiképpen sem maradhat viszont így a rendszer. Azt bizonyítja K. Sz. esete, hogy a naiv szeretetre, bizalomra megalapozott védőháló immáron kevés: vannak már olyanok - valószínűleg lesznek is még -, akik ki szeretnék használni több száz ember megfeszített és odaadó munkáját. Szigorúbb felvételi eljárásra és több ellenőrzésre van szükség. Ha ezt követelnék a kommentelők és a véresszájú újságírók, nem is lenne baj. Jelenleg azonban korántsem ilyen megoldási javaslatoktól hangos a közélet.

Lássunk pár valóban létező kommentet a véleményalkotás magasiskolájából (a helyesírási hibákat szándékosan nem javítjuk):

"Magát a csuhást vizsgálják mert nyakig sáros!"

"Téged is vinni kellene, az alapítványt felszámolni, az ilyenek nekünk ne papoljanak és harácsolanak."

"Valamiért nekem soha nem volt szimpatikus ez az " atya "."

"Ájtatos manó....."

"Szerintem csak ra kell nezni erre az emberre. Nem most tobb evvel ezelott is latszott rajta hogy hamis."

A kommentek kishazánk egyik legkisstílűbb online portáljának hasábjai alól származnak, a helyzet tehát nem ilyen súlyos. Jól mutatja viszont a sajnálatos módon már megismert keselyű-effektust, azt, amikor előmásznak barlangjaikból az "én megmondtam!", meg az "előre sejtettem" félbites gépeinek szériái.

Ők azok, akik - ha csak szóban ugyan, de - fel akarták akasztani Hosszú Katinkát, amikor jelezte, már nincsen top formában, de sikereinél hangosan verték a mellüket. Azok, akik ha A-t mondasz, csak azért is B-t válaszolnak. Azok, akik az építéshez nem, csak az építők bírálatához értenek. A futball-, vízilabda-, és politika-szakértők, a "háborúlógusok", a járványspecialisták és még sorolhatnám. Olyan, a mindennapokban az árnyékban rejtőző csoport, amely mindig mást támad, a lényeg, hogy támadhasson. A legtöbbször a már földön fekvőre repülnek, hogy még ott megrugdoshassák.

Ez esetben viszont abba akarnak belerúgni, aki egyrészt nincs a földön, másrészt, ha ott lenne, a mellette fekvőket segítené fel először.

Biztos vagyok benne, hogy Böjte Csaba évtizedes munkássága, egyenessége, optimizmusa, felső határértékkel nem bíró szeretete és türelme a magyarok bő többségének rendíthetetlen elismerését és tiszteletét élvezi, azonban hajlamosak vagyunk inkább csöndben maradni. Most viszont ki kell állnunk, mert szükségünk van az olyan emberekre, akik az ádáz kommentharcosok és gátlástalan rombolók világában utat, kiutat mutatnak, egy alternatívát, ami a jóra törekszik, ami tiszta odaadáson és feltétel nélküli szereteten alapul.

Eddig és ne tovább, Facebook-huszárok! We stand with Csaba testvér!

Böjte Csaba tisztázó jellegű nyílt levele itt olvasható.

Ez egy véleménycikk. A Konstanson teret adunk karcos véleményeknek. 

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Mindenszentek ünnepe kötelező ünnep, azaz minden katolikus hívőnek kötelező a szentmisén való részvétel. Emellett november elseje 2000 óta Magyarországon munkaszüneti nap.

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!