Miért kell pont Karikó Katalint támadni?

2021.05.25

Gyors bemutató és vélemény a Karikó Katalint ért ügynökvádakról.  

A sajtótámadások után szombaton Karikó Katalin közreadott egy nyilatkozatot, amelyben azt írta: 1978-ban valóban "felkeresték, megtalálták, kényszerválasztás elé állították", elsősorban arra hivatkozva, hogy édesapja részt vett az 1956-os forradalomban. A kérdés: tényleg ez a fontos ma a közéletben?

A kutatónőt 43 évvel ezelőtt szervezték be, nem sokkal az után, hogy tudományos segédmunkatársként kezdett el dolgozni a Szegedi Egyetemen. A nyilvántartásban Lengyel Zsolt fedőnéven szerepelt, arról viszont, hogy pontosan milyen munkát végzett, az állambiztonsági iratokból nem sok minden derült ki.

Az viszont igen, hogy a beszervezője az a Salgó László volt, aki még a rendszerváltás után is jelentős karriert futott be. 1990 után ő lett Csongrád megye rendőrfőkapitánya, 2002 és 2004 közt pedig országos rendőrfőkapitány volt. - írta meg az Index.

„Semmilyen írásos jelentést nem adtam, senkinek nem ártottam” – tette világossá a méltatlanul támadott tudós | Fotó: Mirkó István
„Semmilyen írásos jelentést nem adtam, senkinek nem ártottam” – tette világossá a méltatlanul támadott tudós | Fotó: Mirkó István

Tudtam, hogyan működik az a rendszer, féltem, ezért aláírtam a beszervezésre vonatkozó dokumentumot

- ismerte el Karikó Katalin, hogy beszervezték a kommunista időszakban, felidézve, hogy apját is súlyos retorziók érték a forradalomban történt szerepvállalása miatt.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a következő években senkiről sem jelentett, senkinek sem ártott, valamint az országból is távozni kényszerült, miután elbocsátották munkahelyéről.

Az elmúlt 36 év alatti kutatómunkámat, tevékenységemet az emberek gyógyítása érdekében folytattam. Többé soha senki nem tudott megtörni, céljaimtól eltávolítani. Ezzel a nyilatkozattal lezártnak tekintem ezt az ügyet.

- írta Karikó Katalin. 

Nincs több kérdésünk: Vajon a Karikó Katalint besározni próbálók elfogadták a vakcinát?
Miért nem esik szó inkább az őt beszervező Salgó Lászlóról?
Miért pont azt a személyt kell támadni, akire a legbüszkébbek lehetünk?

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!