Tartsunk ki, maradjunk Isten oldalán!

2022.04.15

Mi is az a húsvét? Igen, igen, Jézus életét adta értünk a kereszten, majd harmadnapra feltámadt. Talán minden (keresztény) ember el tudja ismételni ezt. Annál fontosabb azonban, hogy mennyire tudjuk igazából felfogni, átélni ezt a misztériumot, sőt, hogyan tudunk úgy cselekedni, mint Jézus. Véleménycikk.

Az életben való küzdelem folytatása Isten és a gonosz közötti harcnak, és számunkra úgy tűnhet, végeláthatatlan és veszteséges az Isten oldalán harcolni, hiszen "úgyis a gonosz nyer". A húsvét Isten válasza nekünk erre a kijelentésre. Ahogy Ferenc pápa fogalmaz: "Isten, miközben ítélkezik, szeret bennünket". Hatalmas hír ez!

Közelebbről nézve Jézustól kapjuk a legtökéletesebb példát arra, hogy belevesszünk Isten akaratába, ezáltal a legcsodálatosabb tervet megvalósítva. Jézust is megkísérti a saját akarata: "Atyám, ha lehetséges, kerüljön el ez a kehely, de ne úgy legyen, ahogy én akarom, hanem ahogyan te!" (Mt 26,39). Szent Ágoston jegyzi meg bölcsen ezzel kapcsolatban: "Amikor az ember az isteni akaratot az emberi akarat fölé helyezni, akkor emelkedik föl az emberiből az istenibe." És habár néha úgy gondoljuk, az Isten akarata csak kellemes lehet számunkra, tévedünk. Isten a javunkat szeretné, hogyan is lehetne másképp? Tehát ha Isten akaratát részesítjük előnyben, az nem mindig lesz kellemes. A szentek tapasztalata alapján azonban ez az egyetlen út, amellyel az ember békét, harmóniát és megnyugvást talál.

Húsvétkor végigjárjuk Jézus útját, a keresztutat - amely teljesen egyezett Isten akaratával -, és fel is támadunk. Ha igazán átéljük minden percét ennek a "zarándoklatnak", át fogjuk érezni, hogy Jézus nem egy ember, nem saját maga, hanem mindannyiunk életét megváltotta. Ezzel az egy áldozattal új lehetőséget kapunk az életben, és egy bizonyosságot: Isten fog győzedelmeskedni.

Ezután érdemes úgy élnünk jelen pillanatainkat, mint minden utolsó lehetőséget arra, amit Jézussal tölthetünk és Neki ajándékozhatunk. 

Ez maga a tökéletesség: mindig minden pillanatban Jézust látni, és az Atya akaratát teljesíteni.

2022 Húsvétján emlékezzünk Ferenc pápa gondolataival, és örvendezzünk: 

"Egy szó elegendő; és ez maga a kereszt. A kereszt az a szó, amellyel Isten válaszolt a gonosznak a világban. Néha úgy tűnik, mintha Isten nem reagálna a gonoszra, mintha csendben maradna. Pedig Isten beszélt, felelt; válasza Krisztus keresztje: egy szó, amely maga a szeretet, a könyörület, a megbocsátás."

Kiemelt kép: Adobe Stock


EZEKET IS AJÁNLJUK!

Mindenszentek ünnepe kötelező ünnep, azaz minden katolikus hívőnek kötelező a szentmisén való részvétel. Emellett november elseje 2000 óta Magyarországon munkaszüneti nap.

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!